28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: Svirepo ubistvo Ervina Ćelahmetovića u Priboju slijed zabrinjavajućih događaja

Bosnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas od nadležnih organa zatražilo hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvijetlila pozadina ubistva Ervina Ćelahmetovića iz Priboja.

U reagiranju na, kako se navodi, svirepo ubistvo Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, koji je preminuo nakon što ga je, u jednom ugostiteljskom objektu, brutalno pretukao pripadnik policijskih jedinica Igor Avramović.Bošnjačko nacionalno vijeće iskazuje žalost, tugu i zabrinutost i dijeli je sa porodicom stradalog, ali i sa cijelom zajednicom.

“Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbjediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije”, saopštili su iz BNV-a ističući da ovo ubistvo predstavlja slijed zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru prosle godine, koji su pjevanjem pjesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvijek nije poznat.

Zahtijevaju od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.

“Sandžak je primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali devedesetih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti”, poručili su iz BNV-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno tragaju za I. A. (1995) iz Priboja, policijskim službenikom, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo.

Kako je sinoć saopštio MUP Srbije osumnjičeni koji je bio van dužnosti, tereti se da je, oko ponoći, u jednom ugostitelјskom objektu u Priboju, zadao više udaraca tridesetpetogodišnjem muškarcu koji je pao i, kako se sumnja, udario glavom o šank.

Tridesetpetogodišnjak je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici u Priboju. Osumnjičeni je pobjegao s lica mjesta i za njim je raspisana potraga.

Policijski službenici priveli su na informativni razgovor dvje osobe zbog sumnje da su pomogle I. A. nakon izvršenog krivičnog djela.

Beogradski mediji su sinoć objavili da je osumnjičeni uhapšen u porodičnoj kući. Od nadležnih organa još nije potvrđeno njegovo hapšenje.

Dženaza ubijenog Ervina Ćelahmetovića biće obavljena sa podne namaza ispredd džamije u Starom Priboju, a ukop na mezarlucima Bjeliš.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: