26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Osude prijetnji novinarima

Više nevladinih organizacija i politi;kih stranaka osudilo je prijetnje smrću urednici M portala u Crnoj Gori. Prijetnje su osudili Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Ministarstvo kulture i medija.

Bošnja;ka stranka je u reagiranjau istakla da bez slobode medija i slobodnog izražavanja nema demokratije u društvu, te da je baveza medija da izvještavaju o temama koje su u interesu javnosti.

“Bošnjačka stranka osuđuje prijetnje upućene urednici M portala. Neslaganje sa uređivačkom politikom ili sa iznešenim stavovima novinara ne može biti izgovor za prijetnje bilo kome. Obaveza je džave da pokaže snažnu odlučnost u pravcu zaštite novinara”, poručeno je iz Bošnjačke stranke.

Na mejl adresu glavne i odgovorne urednice M portala Danice Nikolić u subotu je stiglo više mejlova prijeteće sadržine.

U prijetećim mejlovima se pominju novinari, građanski aktivisti, predstavnici nevladinog sektora, političari i firme, ali i iznose konkretne prijetnje smrću, piše M portal.

“Veoma smo svjesni težine i opasnosti bavljenja novinarstvom, kao i činjenice da uvijek postoje oni nezadovoljni našim radom, te da će uvijek biti onih koji će pokušavati da nam „objasne“ kako treba da radimo”, kazali su iz M portala, objavila je MINA.

Oni su dodali da je to sastavni dio novinarskog posla i života novinara.

“Kada predsjednik Vlade države u kojoj živite i radite uputi otvorenu poruku jednom od najozloglašenijih kriminalnih klanova u Evropi da su M portal, Pobjeda, Gradska televizija, portal CDM, portal Analitika i radio Antena M njihovi glavni neprijatelji i smetnja u realizaciji njihovih planova, a oni koji treba da zaštite novinare, prije svega kao građane Crne Gore, a potom i kao profesionalce, već danima ćute i prave se da se ništa ne događa, stvari neminovno počinju da se komplikuju”, rekli su iz M portala.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje prijetnje i uvrede upućene urednici M portala, kao i ostalim novinarima i drugim javnim ličnostima koji su targetirani porukama krajnje prizemne i uznemirujuće sadržine.

“Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku biti otkriven(i) i procesuiran(i) počinilac/oci koji su se odvažili da na ovako besprizoran i nedopustiv način prijete ugrožavanjem fizičkog i psihičkog integriteta novinara, ali i svih drugih subjekata sa čijim stavovima i mišljenjima nijesu saglasni. Jedino tako može se razbiti krug poziva na nasilje i ugrožavanja elementrane sigurnosti ne samo novinara, već i ostalih drugih čije se mišljenje plasira u javnosti, kao i njihovih porodica”, navode iz kancelarije Ombudsmana Crne Gore.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet povodom prijetnji smrću urednici M portala Danici Nikolić, potvrđeno je za Pobjedu iz ODT u glavnom gradu Crne Gore.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: