17 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: U neredima povrijeđeno 26 policajaca, privedene 32 osobe

Foto: Uprava policije Crne Gore, tw

Crnogorska policija je saopštila da je u sinoćnim neredima u Pljevljima i Nikšiću povrijeđeno ukupno 26 policajaca od kojih je jedan zadržan na bolničkom liječenju, kao i da su u Nikšiću privedene 32 osobe.

Kako je navedeno, postavkom službe, profesionalnim postupanjem i efikasnom reakcijom policija je u ova dva grada uspostavila red i mir u veoma kratkom roku.

“Juče tokom dana i u večernjim satima u više gradova su procesuirana lica koja su se okupljala suprotno naredbama Ministarstva zdravlja i izazvala nerede. U Pljevljima i Nikšiću je došlo do incidenata gdje su okupljeni građani policijske službenike brutalno napali bez razloga, zasipajući ih kamenicma, flašama, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. Juče je u ovim neredima povrijeđeno ukupno 26 pripadnika Uprave policije od kojih je jedan zadržan na bolničkom liječenju. Postavkom službe, profesionalnim postupanjem i efikasnom reakcijom policija je u ova dva grada uspostavila red i mir u veoma kratkom roku,” saopšteno je iz Uprave policije.

Osim toga, građani su oštetiti službena vozila i opremu dok su pojedine grupe izgrednika u Nikšiću uništavale i gradski mobilijar. Policija u Nikšiću je sprovodeći kontrolu aktera protestnih dešavanja pronašla i hladno oružje – sjekiru i nož, navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Odgovorne osobe za organizovanje okupljanja i akteri incidenata biće identifikovani, locirani i sprovedni pred lice pravde.

– U Nikšiću privedene 32 osobe

Policija u Nikšiću je zbog javnog okupljanja i incidenata koje su izazivali građani u službene prostorije privela 32 lica, protiv 20 lica su podnijete prekršajne prijave zbog prekršaja iz člana 11 i člana 12 Zakona o javnom redu i miru. Aktivnosti na daljoj identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica su u toku.

U Pljevljima pripadnici policije su priveli devet lica od kojih je jedanuhapšen zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene družnosti, pet lica je procesuirano zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Grupa građana je kamenovala i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su polomljena i stakla na prozorima ove zgrade. Pljevaljska policija ima saznanja ko su organizatori incidenata i intenzivno se radi na njihovom lociranju i procesurianju.

Tri lica su u Podgorici lišena slobode, jedno za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jedno za prekšaj iz čl. 23 Zakona o javnom redu i miru i treće zbog napada na policijskog službenika. Operativnim i preventivnim radom policije na teritoriji Glavnog grada spriječena su nedozvoljena javna okupljanja i izazivanje nereda.

Pet lica je lišeno slobode u Andrijevici zbog sumnje da su izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Ova lica su blokirala regionalni put Berane – Andrijevica i sa te lokacije je policija nakon razbijanja blokade puta privela 12 lica.

Jedna osoba je uhapšena u Herceg Novom, a tereti se za prekršaj iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru.

Budvanska policija je zbog organizovanih kolona vozila noć prije koje su se kretale kroz grad u Centar bezbjednosti pozvala 25 lica, od tog broja 14 osoba je sankcionisano zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Zbog privođenja sveštenika SPC-a koji su prije dva dana suptorno propisima organizovali litiju u Nikšiću u nekoliko gradova u Crnoj Gori organizirani su protesti.

Izvor: RTCG

Povezane vijesti

%d bloggers like this: