Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Građanski pokret Sandžaka (GPS): Prijetnje i ucjene stižu iz najviših krugova vladajuće SDP

Lista grupe građana „Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka“ saopštila je da je od predsjednika Gradske izborne komisije (GIK) Novog Pazara Radoslava Milića zatražila informacije o tome kojim licima je dostupan izborni materijal kojeg je ta grupa građana predala GIK-u.

“Čak prije nego je lista i potvrđena i proglašena od strane GIK-a počele su stizati poruke upozorenja, a potom i raznih pretnji i ucjena osobama koje su nam dale podršku potpisivanjem saglasnosti za kandidovanje liste. Ubrzo, po proglašenju liste takve poruke i pozivi su upućivani i pojedinim kandidatima koji se nalaze na našoj listi kandidata”, navode u saopštenju.

Ističe se da su ovi i ovakvi pozivi i poruke upućuju od strane osoba iz najviših krugova vladajuće partije SDP-a,  “sve su učestaliji i brutalniji” i da je o ovim pojavama nosilac liste Edin Zećirović sinoć obavijesio predsjednika GIK-a Novog Pazara.

Podvlače da je od Milića zatraženo da se svojim autoritetom založi da da prestani nasrtaji na građane koji su potpisima dali podršku GPS-u, ted a smatraju nedopustivim kršenje osnovnih građanskih i civilizacijskih prava zagarantovanih Ustavom ove zemlje u članu 52. i 55. u kojima se jamči pravo na izbor i pravo na udruživanje radi zajedničkog djelovanja.

“Čvrsto smo riješeni da ne dozvolimo prijetnje, zastrašivanje, ucjene, niti bilo kakve druge oblike pritisaka na članove grupe građana koji su kandidati na listi za odbornike, niti na bilo koga među onim odvažnim građanima koji su nam pružili podšku svojom izjavom za izlazak na izbore. Riješeni smo da ne dozvolimo da se ovakve stvari dešavaju bilo kome, bez obzira na političku i svaku drugu opredeljenost. Ovakvim praksama se mora stati na kraj i borićemo se protiv takvih pojava svim legitimnim i legalnim sredstvima”, poručeno je iz ove liste.

Saopštejem su pozvali nadležne institucije da svim svojim raspoloživim mehanizmima i autoritetom preduzmu korake neophodne da se zaštite osnovna ljudska i civilizacijska prava, kao i da će o ovom “grubom kršenju i narušavanju osnovnih ljudskih prava” obavestiti sve relevantne institucije u ovoj državi, kao i širu javnost.

Listu grupe građana „Građanski pokret Sandžaka – Za život dostojan čovjeka”, predvodi bivši funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) i samostalni odbornik u gradskoj skupštini Novog Pazara Edin Zećirović. Podržala je Inicijativa slobodnih građana (ISG), udruženja nastalo tokom protesta grupe građana za vrijeme vala korone, ispred Uprave Opšte bolnice Novi Pazar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: