24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Nakon tri godine nisu otkriveni napadači na imame Bor i Stambol džamije u Novom Pazaru

Ni nakon tri godine nije rasvjetljen brutalani napad na imama Bor džamije i tadašnjeg predsjednika Odbora medžlisa Novi Pazar Nezira ef. Salihovića, kao i pokušaj ubistva imama Stambol džamije, bivšeg muftije sandžačkog Hasiba ef. Suljovića.

Srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nisu do danas saopštili ko su vinovnici i nalagodavci ovih napada, kao ni sam tok istrage.

Posljedice napada na imame

Članovi porodica i vjernici su se više puta javno oglašavali sa pitanjima i apelima da se pronadju napadači, te su javno zapitali “da li šutnjom, nereagiranjem i neotkrivanjem nalogodavaca i počinilaca nadležni organi ostavljaju mogućnost da beskrupulozno obračunavanje kriminalaca sa uglednim građanima bude prihvatljiv obrazac ponašanja u javnom životu u Sandžaku”.

Nezir ef. Salihović nakon napada (Foto: SNews, arhiv)

Podsjetimo, Nezira ef. Salihovića su nepoznate osobe 24. marta 2018. godine u večernjim satima, dok se vraćao kući nakon jacije namaza, brutalno prebile, koristeći šipke i metalne štangle, nanijevši mu tom prilikom teške tjelesne povrede.

Hasib ef. Suljović (Foto: SNews, arhiv)

Pet dana kasnije, nepoznata osoba je polila benzinom automobil muftije, Hasiba ef. Suljovića, koji je bio parkiran ispred njegove porodične kuće, pokušavši da ga zapali. Tom prilikom nepoznato lice je ispalilo nekoliko hitaca u pravcu kuće i sinovaca efendije Suljovića.

Treba naglasiti da su spomenuti imami, samo nekoliko dana prije ovih kukavičkih napada, bili ponovo reizabrani na odgovorne funkcije u Islamskoj zajednici.

Porodice i prijatelji imama očekuju da policija, kako navode, pokažu adekvatan nivo efikasnosti u svom radu, te vinovnike i nalagodavce što hitnije privedu pravdi.

foto:fb/Medžlis IZ Novi Pazar

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: