Aktuelno Društvo Srbija

Reagovanje Mešihata IZ-e u Srbiji: Himna “Bože pravde” u cjelosti odiše srpstvom, bespotrebno je i dugoročno štetno nametati je silom

Razumijevajući želju vlasti i većinskog srpskog naroda u R. Srbiji da se svakom značajnom prigodom, uključujući državne praznike, pa i početak školske godine, intonira državna himna, koja u cjelosti odiše srpstvom i molitvom Bogu da spasi, čuva i blagoslovi srpske zemlje i rod, Islamska zajednica smatra da je potez Ministarstva prosvjete Republike Srbije ishitren, nesmotren i u aktuelnom trenutku bespotreban i štetan, saopšteno je danas iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

“Imajući u vidu različite neodgovorne izjave i postupke različitih političkih aktera iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje idu u pravcu raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, netrpeljivosti i vraćanja unazad, tj. urušavanju ostvarenih rezultata, pomenuti postupak Ministarstva prosvjete samo je loš odgovor na sve prethodno.Umjesto toga, potrebno je u našim odnosima više iskrenosti, strpljivosti, mudrosti i tolerancije, koji bi nas trebali voditi razumijevanju, međusobnom zbližavanju, trajnom miru i boljoj budućnosti”, ocjenjuje se u reagiranju Mešihata IZuS.

Kako se naglašava “sve dok himna Republike Srbije ne bude doživljena i prihvaćena od svakog njenog građanina kao svoja, uključujući i muslimane, bespotrebno je i dugoročno štetno nametati je silom”.

“Jer sve što se silom nameće gubi suštinski smisao i značenje te izaziva ogorčenje. Muslimani u Srbiji lojalni su građani države u kojoj žive, prema kojima su učinjene brojne nepravde od strane ranijih režima, poput ugrožavanja prava islamske vjeronauke, koje umjesto da se otklanjaju od strane Ministrastva prosvjete, produbljuju se na ovaj način”, poručuju.

Ukazuje se, kako se navodi u saopštenju, da je ovaj postupak je po ko zna koji put pokazao da je potrebno hitno pristupiti ragovorima i dogovorima o brojnim spornim pitanjima i temama, uključujući i tekst državne himne koja bi bila prihvaćena i doživljena od svih građana Srbije, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, gdje bi svako pronašao dio sebe i sa radošću i ushićenjem je slušao i učestvovao u njenom intoniranju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: