17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Rusija donirala Srbiji 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS

U Nišu je danas održana ceremenija i primopredaja 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS koje je Ruska Federacije donirala Srbiji.

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović” na tom skupu su prisustvovali potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar, zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Srbijanski ministar Stefanović je nakon primopredaje rekao da se radi o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrijednosti od oko 75 miliona eura, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsjednika Vučić i Putin.

“Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije.Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku, i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti”, istakao je Stefanović i podsjetio da je u novembru. takođe u Nišu, prikazan prvi dio ove donacije – 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

On je ukazao da je riječ o savremenim sredstvima, koja su u ovom dijelu sveta među najboljima, te da se radi o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da vojnici budu bolje zaštićeni i da Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka “u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti”.

“Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I ovde hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starešinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vrijedno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvježbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku”, naglasio je ministar Stefanović, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko je istakao da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dvijeju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

“Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsjednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije”, rekao je ambasador Bocan- Harčenko, dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu .

Prema njegovim riječima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, cjelovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti”.

“Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes”, poručio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Bocan- Harčenko.

– Uspješan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka. General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspješan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović zahvalio je državnom vrhu Ruske Federacije i svima koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona sa borbenim sredstvima ruske proizvodnje. General Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati čvrstog partnerstva i dobre vojničke saradnje su danas vidljivi na terenu.

Kako je navedeno u izvještaju na sajtu srbijanskog ministarstva odbrane tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/sat. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namjenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unaprjeđena je, prije svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

U niškoj kasarni danas je prikazan i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

Na poligonu „Orešac“ danas je održana taktička vježba sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca.

Riječ je o završnom segmentu sedmodnevne obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije.

Izvor i foto: http://www.mod.gov.rs/lat/17414/vojska-srbije-jaca-za-30-tenkova-t-72ms-i-30-oklopno-izvidjackih-automobila-brdm-2ms-17414

Povezane vijesti

%d bloggers like this: