27 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj: Novi Pazar najbrutalniji primjer izborne krađe, Ustavni sud mora uvažit Rezoluciju EP-a

Predsjednik SDA Sandžaka za Novi Pazar i narodni poslanik te stranke Ahmedin Škrijelj izjavio je da je suština Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji održanim 17. decembra, da izbori nisu bili pošteni, da nisu bili demokratski i da su pokradeni, na svim nivoima.
Škrijelj je u obraćanju medijima ponovio stav te stranke da izbori treba da se ponište.

“Jedan od najbrutalnijih primjera izborne krađe desio se upravo ovdje u Novom Pazaru. Sad Ustavni sud treba to da pokaže jer je to prosto činjenica koja je dokazana. Mi smo je dokazali u postupcima koje smo pokretali pred pravosudnim organima. Ustavni sud mora da uvaži tu činjenicu i ne smije da ostane ni gluh ni sljep na sve ovo što se dešava. Na tu rezoluciju i dokaze koje smo mi i druge političke opcije koje osporavaju izborni process priložili. Jedino normačno rješenje jeste da se izbori na svim nivoima ponište i da se održe novi izbori, ali u potpuno drugim uslovima, sa sređenim biračkim spiskom i jasnom kontrolom kada su u pitanju pravila koja popisuju izborni zakoni”, kazao je on.
Škrijelj je izrazio ubjeđenje da će Ustavni sud nakon ove rezolucije Evropskog parlamenta poništiti izbore u Srbiji. Pozvao je nadležno tužilaštvo i druge državne organe da, kako je naveo, ustanove uzroke ili razloge zbog koji je predsjedik Izborne komisije Grada Novog Pazara Radoslav Milić podsticao nezakonite radnje i aktivnosti u vezi izbora.

“Zahtjevano od tužilaštva i drugih nadležnih organa da istraže da li je predsjednik Gradske izborne komisije zloupotrebu službenog položaja vršio pod nečijim pritiskom ili je od nekog motivisan da to radi. Pozivamo predstavnike koalicije SDP-SNS-SPS da otkriju i obaijeste javnost ko je od njih, nako izbora, 18. 19. i 21 decembra pokušao da izazove fizički obračun širih razmjera, ispred ulaza u Gradsku upravu, dovođenjem odraslih osoba koji su u rukama imali raznovrsne rekvizite i predmete, na mjestu gdje je SDA Sandžaka prijavila obraćanje izabranih odbornika medijima i građanima. Napominjem da je SDA Sandžak izbjegla da, koristeći svoje pravo, na zakazanoj lokaciji, izazove fizički sukob građana Novog Pazara. Pitam građane Novog Pazara, šta bi se desilo da smo mo 47 kandidata za odbornike i 22 kandidata za narodne poslanike došli u zakazano vrijeme ispred gradske uprave. Ima li pravo da ova samozvana koalicija koja je tri puta pokušala da izazove krvave sukobe među građanima Novog Pazara da bi prikrila izbornu krađu i pronevjerila izbornu volju građana Novog Pazara“, ukazao je on.
Potvrdio je da SDA Sandžaka nije upoznata da je Gradska izborna komisija održala sjednicu na kojoj je oldučivano o izvještaju koji je njen predsjednik Radoslav Milić pročitao na konstitutivnoj sjednici prošlog ponedjeljka.

„Niti je bilo sjednice niti je bilo kakav izvještaj Gradske izborne komisije. Čak i da jeste, a nije. Oni nisu nikakav papir dali odbornicima jer izvještaj mora da bude sačinjen pismeno. To je samo još jedna u nizu nezakonitosti“, predočio je on, ponovivši poziv da sve izborne liste, do odluke Ustavnog suda, ravnomjerno raspodjele učešće u upravljanju gradom.
Komentarišući formiranje većine u gradskoj skupštini sa odbornikom sa liste „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić, kome je bila sporna dokumentacija za verifikovanje mandata i da je zbog toga njegovo učešće u glasanju bilo suprotno propisu, Škrijelj je ocjenio da je to „jedna u moru nepravilnosti samozvane većine.

„Proceduralnih grešaka je bilo u samom sazivanju skupštine. Sve što prati ove izbore. I prije i tokokm i poslije, odlikuje jedna gruba nezakonitost i izbori moraju da se ponište. Dok Ustavni sud ne donese to mi insistiramo da sve izborne liste uzmu učešće u upravljanju gradom, a da nakon toga uđemo u novi izborni proces pod potpuno drugim uslovima“, poručio je on.

Evropski parlament (EP) izglasao je u četvrtak rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o vanrednim parlamentarni, pokrajinskim i lokalni izborima.

U dokumentu koji su usvojili evroparlamentarci s 461 glasom “za” i 53 “protiv”, poziva se na upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći Evropske unije Srbiji popravljanjem izbornih uslova.

Evropski parlament pozvao je na nezavisnu istragu koju bi sproveli “respektabilni međunarodni eksperti i institucije, kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd”, jer, kako se navodi, “neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izvještaj OEBS-a i ODIHIR-a”.

EP podržava i brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica” u Srbiju, uz samo učešće EP-a.

M.H., Behar TV, AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: