25 Aprila, 2024
Auto Nauka i tehnologija Turska

Turska proizvela prvi leteći automobil ”Cezeri”

Prvo autonomno leteće vozilo Turske, nazvano “Cezeri”, uspješno je testirano u Istanbulu, saopštio je proizvođač u utorak, objavila je Turska radio-televizija (TRT).

Za dizajn i proizvodnju zasluženi su turski inžinjeri, a “Cezeri” je tokom testova leta prototipa od 230 kilograma, poletio na visini od deset metara, saopštio je proizvođač Baykar.

”U narednom procesu ćemo napraviti naprednije prototipe. Obavićemo letove s ljudima”, rekao je Selčuk Bayraktar, jedan od čelnika kompanije.

Bayraktar je naveo kako će trebati od 10 do 15 godina da “Cezeri” bude na ulicama, a tri do četiri godine za rekracionu upotrebu u ruralnim sredinama kao quad.

”Nakon pametnih automobila, revolucija u automobilskoj industriji biće leteći automobili. S ovog stanovišta, pripremamo se za sutrašnje trke, a ne današnje”, dodao je Bayraktar.

“Cezeri” je predstavljen prošlog septembra na sajmu tehnologije i avijacije Teknofest održanom u Istanbulu.

Baykar koji je osnovan 1984. proizvodi naoružane i nenaoružane dronove, kontrolne sisteme, simulatore i avioničke sisteme.

– Al Jazari bio inspiracija Leonardu da Vinciju

Automobil je nazvan po Ismailu al-Jazariju, poznatom inžinjeru i naučniku iz 12. stoljeća.

 

Ebû ‘ l Iz Ismail Ibni Rezzaz Al Jazarî je muslimanski i arapski pronalazač i inženjer iz “Zlatne epohe islama”. Prihvaćeno je da je on napravio prve korake u kibernetici i izumio prvog robota. Smatra se da je Al Jazari bio inspiracija Leonardu da Vinciju.

Al-Jazari je u Evropi s prihvaćen kao inženjer i pronalazač koji je dostigao vrhunac u historiji automatizovanih mašina.

On je od 1183. pa u narednih 25 godina napisao “Katalog izuma”, na arapskom jeziku, koji je tada bio zvanični jezik.

Prema turskim izvorima tri kopije ove knjige stoje 800 godina u biblioteka te zemlje, ali “niko nije mogao primijeniti je i pustiti nas da napravimo korak u tehnološkom dobu prije možda 500 godina”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: