25 Aprila, 2024
Bosna i Hercegovina Društvo Srbija Teatar/Film/TV

U Beogradu izvedena predstava ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo

Autor i reditelj Zlatko Paković je rekao kako ova predstava ima sudbinski zadatak u ovom društvu.

Pozorišna predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” izvedena je u četvrtak navečer u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a tokom izvođenja je situacija u okolnim ulicama bila mirna.

Predstava je počela juče oko 20:00 sati, a u okolnim ulicama bilo je policajaca. Prije predstave nije bilo desničarskih okupljanja, niti incidenata.

Predstavu je gledalo nekoliko desetina građana i javnih ličnosti.

Autor i reditelj predstave Zlatko Paković rekao je ranije u četvrtak kako ima glumaca i glumica koji su talenti, ali nisu ličnosti i da je ozbiljan rediteljski zadatak bio stvoriti ansambl.

Na konferenciji za novinare je kazao da predstava ima sudbinski zadatak u ovom društvu i istakao da je genocid počinjen u Srebrenici najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora Izabela Kisić rekla je prije nekoliko dana da su stvoreni uvjeti da se predstava izvede i poručila da će predstava sigurno biti izvedena i da je niko neće moći prekinuti.

Kisić je kazala da je cilj da se predstava održi u što više gradova u Srbiji i najavila da će predstava biti emitirina online u nedjelju u 20:00 sati.

Izvor: Agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: