24 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Novi Pazar Regija Vremeplov

U BNV-u otvorena izložba o životu Alije Izetbegovića

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u okviru obilježavanja 11. jula Dana sjećanja, u Novom Pazaru sinoć priredilo izložbu slika „Diplomatski put Alije Izetbegovića“.

Izložba obuhvata preko stotinu fotografija i dokumenata vezanih za diplomatske aktivnosti Alije Izetbegovića iz perioda prije, tokom i nakon agresije na BiH, tj. poslije Dejtonskog sporazuma, navode iz BNV-a.

Izložbu je otvorio jedan od najbližih saradnika na rješavanju bošnjačkog nacionalnog pitanja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka i osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kako navode u saopštenju, Ugljanin je diplomatski put Alije Izetbegovića opisao riječima Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna izrečene tokom dženaze rahmetli predsjedniku kada je kazao da je “Alija Izetbegović bio dobar čovjek, ponosan na svoje evropsko porijeklo i islamsku vjersku pripadnost i nikome se zbog toga nije izvinjavao.“

Kako je saopšteno, Potpredsjednik Vijeća Fuad Baćićanin ukazao je na činjenicu da smo o životu Alije Izetbegovića svi čitali i dosta znamo, te je napomenuo da je rahmetli Alija Izetbegović često govorio i o Sandžaku, Bošnjacima u Sandžaku, kao i o Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Muzej „Alija Izetbegović“ potpisali su krajem 2020. godine u Sarajevu, kako dodaju, Sporazum o saradnji i tom prilikom dogovorena je saradnja između ove dvije institucije.

Izložba slika „Diplomatski put Alije Izetbegovića“ će biti otvorena za javnost do 23. jula u velikoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća, saopštili su iz BNV-a.

foto:BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: