30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji 9. decembra, Dudiću ističe drugi mandat

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je saopštio da je usvojena odluka o izboru predsjednika Mešihata koji će se održati 9. decembra ove godine. Dudiću ističe drugi mandat i prema važećem Ustavu te islamske zajednice on ne može ponovo biti izabran na tu funkciju.

Na redovnoj sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, 3. oktoba 2023. godinem, kojom je predsjedavao muftija Mevlud ef. Dudić, usvojena odluka o izboru predsjednika Mešihata koji će se održati 9. decembra ove godine, foto: mesihat.org

Aktuelni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud ef. Dudić po drugi put je na tu funkciju izabran 22. decembra 2018. godine.

On je prvi put je većinom glasova za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji izabran 4. januara 2014. godine, umjesto dotadašnjeg muftije rahmetli Muamera Zukorlića, koji ostao na poziciji sandžačkog muftije.

Prema Ustavu Islamske zajednice u Srbiji od 2019. godine predsjednika Mešihata bira i razrješava tijelo koje sačinjavaju članovi Sabora, muftije, glavni imami, predsjednici medžlisa, dekani, direktori i muderrisi obrazovnih ustanova u Islamskoj zajednici.

Foto: mešihat.org

Odluka o izboru predsjednika Mešihata donosi se većinom glasova ukupnog broja članova biračkog tijela iz prethodnog stava.

Ako je na listi više kandidata, pa nijedan kandidat ne dobije potrebnu većinu iz prethodnog stava, glasanje se ponavlja onoliko puta koliko je kandidata na listi, s tim što se na svakom ponovljenom glasanju eliminiše kandidat sa najmanjim brojem glasova.

Ukoliko ni poslije ponovljenog glasanja niko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, čitav postupak se ponavlja.

Mandat predsjednika Mešihata traje pet godina s mogućnošću izbora na još jedan mandat.

Za predsjednika Mešihata može biti kandidovan istaknuti alim (učenjak) koji posjeduje visoko islamsko obrazovanje i najmanje deset godina rada u Islamskoj zajednici, čije je ponašanje u skladu sa islamskim propisima te da je poznavalac arapskog jezika.

– Plojović: Šuškalo se kako muftija Dudić neće smjeti da raspiše izbore

Zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji Rešad ef. Pljović izjavio je da Izbori u Islamskoj zajednici nemaju nikakve veze s državnim izborima koji će, kako je najavljeno biti održani 17. decembra.

Foto: mešihat.org

“O izborima se šuškalo i govorilo kako muftija Dudić neće smjeti da raspiše izbore ili sad će izbori pa ćemo vidjeti. Što smo ih raspisali sada, pa baš zbog komentara hoće, neće biti, kandidat ima pravo, nema pravo. Izbori su raspisani puna dva mjeseca prije nego što će biti održani. Izbori u Islamskoj zajednici nemaju nikakve veze s državnim izborima. Izbori u Islamskoj zajednici su redovni a u državi vanredni. Što su zakazani za 9. decembar a ne neki drugi dan, prosto jer su se morali desiti u decembru, moraju biti za dane vikenda zbog svih ljudi koji učestvuju u izboru i dolaze s različitih strana, i važno je da nije radni dan”, rekao je Plojović, objavila je Sanapress.

Aktivno biračko pravo u Islamskoj zajednici ima svaki član Islamske zajednice koji je navršio 18 godina života.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS).

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: