27 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka: Vodimo razgovore, većine u svim skupštinama u Sandžaku u skladu sa tačno utvrđenim brojem osvojenih mandata

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je danas da vodi razgovore sa predstavnicima svih izbornih lista koje su osvojile odborničke mandate na izborima u Novom Pazaru.

Iz SDA Sandžaka su ponovili stav da su odluke Gradske izborne komisije u Novom Pazaru nelegalne.

“Cilj SDA Sandžaka je svima poznat, uspostavljanje stabilne skupštinske većine u svim skupštinama u Sandžaku u skladu sa tačno utvrđenim brojem osvojenih mandata. Podsjećamo da su odluke Gradske izborne komisije u Novom Pazaru nelegalne i o tome će konačnu odluku donijeti Ustavni sud Srbije kao i drugi pravosudni organi kod kojih je pokrenut krivični postupak protiv predsjednika Gradske Izborne komisije u Novom Pazaru”, navedeno je iz Izbornog štaba SDA Sandžaka.

Opozicione liste SDA Sandžaka, Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Građanski pokret Sandžaka (GPS) uložile su do sada niz prigovora i tužbi na regularnost vnrednih lokalnih izbora u Novom Pzaru, održanih 17. decembra, ističući da dosdašnja vlast SDP-a i SNS-SPS nije osvojila dovoljnih 24 odbornika za formiranje većine.

Prema tim tvrdnjama SDP je osvojila 18 odbornika, SPP 12, SDA Sandžaka 10, SNS-SPS 5, GPS 2 odbornika.

GIK je odbila sve dosadašnje prigovore na regularnost izbora i objavila odluku prema kojoj SDP ima 19, SPP 12, SDA Sandžaka 10, SNS-SPS 5 i GPS 1 odborničko mjesto.

– Zakazana konstitutivna sjednica, “svi sa svima” razgovaraju

Iz Gradske uprave Novog Pazara danas je saopšteno da je za ponedeljak 5. februar 2024. godine zakazana konstitutivna sjednicu Skupštine Grada Novog Pazara.

“Na početku sjednice se vrši potvrđivanje mandata. Na dnevnom redu ove sjednice su izbor predsjednika skupštine, izbor zamjenika predsjednika skupštine, postavljenje sekretara skupštine i postavljanje zamjenika sekretara skupštine”, navedeno u saopštenju objavljenom na fb profilu Grada Novog Pazara.

SNEWS neformalno saznaje da “svi sa svima razgovaraju” ali da nije bilo konkretnih dogovora oko formiranja vlasti.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: