25 Aprila, 2024
Aktuelno Nauka i tehnologija Turska Zdravlje

Turski naučnici spremaju “Štit od Covid-19”, angažovan Prof. dr Ayhan Olcay, ekspert sandžačkog porijekla

-Preliminarni rezultati studije ispitivanja Initus-V, koja je testirala Far-UVC svjetlost i UVC zaštitnu tkaninu, nisu pokazale promjene na koži ili očima kod početnih 11 pacijenata i 4 zdravstvenog osoblja u podgrupi koronarne angiografije. Regulatorna ograničenja Far-UVC sprečavaju upotrebu ove tehnologije na ljudima duže vrijeme, ali dodavanje zaštitnog tekstila čini siguran štit od korona virusa za pacijente i osoblje. 

Sistem sa podrškom za UVC zraženje, koji su razvili turski naučnici, čisti viruse za 5-7 minuta, čineći okruženje sigurnijim. Rezultati studije biće uskoro objavljeni, najavljuje turski naučni tim.

Kardiolog prof. Dr. Ayhan Olcay (d), neurohirurg prof. Dr. Serdar Baki Albaarak (l2), mašinski inženjer Dr. Vedat Ozturk (d2) sa Univrziteta Aydin u Istanbulu i menadžer Kancelarije za transfer tehnologije Fondacije Univerziteta Bezmialem Onur Yolay (l) okupili i sproveli naučne radove u cilju obezbjeđivanju sigurnog područja bez virusa i mikroba, posebno Covid-19.

Patentirani sistem je izgradio i testirao doc. Dr. Faruk Akturk sa Klinike Bakirkoy -Dr. Sadi Konuk, uz podršku Dr. Hande Ikitimur sa Biruni Univerzteta i Mehmet Cetina Bayera iz Kompanije “Vestel”.

Jedan od nosilaca ideje i projekta prof. Dr. Ayhan Olcay je za SNews potvrdio da se tim ljekara, inženjera i naučnika okupio u timu “InnovaiRG”, kako bi radio u mnogim oblastima i da su se tokom procesa Covid-19 fokusirali na sistem Initus-V.

Objašnjavajući da se on, kao ljekar koji radi na terenu, cijelo vrijeme suočavao sa posljedicama epidemije, Olcay je primijetio da su prilikom zbrinavanja pacijenata ljekari bili ograničeni u svom radu.

On je istakao da je tim turskih naučnika uspio u eksperimentalnim studijama, “da sistem Far-UVC svjetlosti za 5 do 7 minuta neutrališe viruse i okruženje učini bezbjednim”, čime je napravljen pomak u projektu “Štit od Covid-19”.

Kardiolog Prof. Dr. Ayhan Olcay je inače Bošnjak, porijeklom Zuković (Hadžići) iz Naboja kod Tutina, tokom vala pandemije u Sandžaku, juna i jula mjeseca 2020. godine, nizom aktivnosti pružio je nesebičnu pomoć.

“Tretirali smo tekstilne predmete s kombinezonom koji je zaštićen od UVC-a i pronašli siguran način korištenja Far-UVC. Na 11 pacijenata i 4 zdravstvena radnika u jedinici za angiografiju nisu primijećena oštećenja u očima i koži “, rekao je profesor Olcay za DHA agenciju.

Kako prenose turski mediji kardiolog sa istanbulskog univerziteta koji je radio na bezbjeđivanju sigurnog okruženja u kojem nema virusa i mikroba, posebno Covid-19. Dr. Ayhan Olcay, neurohirurg prof. Dr. Serdar Baki Albayrak, inženjer mašinstva Dr. Vedat Öztürk, predavač na fakultetu, i Onur Yolay, direktor Ureda za transfer tehnologije Univerziteta Bezmialem, proveli su istraživanje o UVC svjetlosti koja uništava viruse i mikrobe. Tim eksperata je uspio prikupiti svjetlost u sistemu i patentirati ga. U okruženje pod Far-UVC-a do sada se moglo ostati sigurnih 1-2 sata, s novim patentom je moguće koristiti odjeću tokom cijelog dana.

Sistem nazvan Initus-V još u potpunosti nije ispitan na ljudima i, nakon što dobije potrebne dozvole, kliničke istraživanja će se, tokoma nastavka studija, sprovesti Medicinski fakultet Univerziteta Atatürk, Bakırköy Klinika za kardiologiju bolnice za edukaciju i istraživanje Dr. Sadi Konuk,  Medicinski fakultet i Klinika za neurohirurgiju i Stomatološki fakultet Univerzitet Aydın, te bolnica Medicana Bahçelievler u Istanbulu.

– Spojili tekstil i UVC tehnologiju

Kardiolog Prof. Dr. Ayhan Olcay ističe da za sistem koji su nazzvali “Initus-V” trenutno sprovode ispitivanja na ljudima.

“Sistem je svjetiljka-lampa koja emitira svjetlost na talasnoj dužini koju nazivamo Far-UVC i sadrži tekstilni proizvod koji će ga zaštititi od ovih zraka, jer UVC je stogodišnja tehnologija sa 254 nanometra (nm) tehnologija koja šteti živim bićim i ne može se koristiti u okruženju u kojem su ljudi prisutni. Mislimo da Far-UVC, sa talasom od 222 nm, 10 godina ne šteti živim bićima. Ispitivanja na životinjma su pokazala da ne nanosi štetu na koži i očima i ovi eksperimenti godinama su bili po strani. Kombinirali smo ga s tekstilom na drugačiji način. Korištenjem tekstilnih proizvoda na čovjeku željeli smo stvoriti sigurna okruženja kao što su operaciona sala, ambulanta, intenzivne njege ili prilikom putovanja. Ovaj koncept smo stavili u svjetsku literaturu. Održali smo prezentacije na različitim kongresima, univerzitetima, državnim bolnicama i privatnim klinikama i završili prvu multicentričnu studiju”, predočio je jedan od eminentnih naučnika i doktora u liječenju od Covid-19.

– Istraživanje na 11 bolesnika i 4 ljekara trajalo mjesec dana

Navodeći da u prvom redu planiraju ispitivanje na oko 50 pacijenata, prof. Dr. Ayhan Olcay je rekao da su studij probali na 11 pacijenata i  4 zdravstvena radnika.

“Ova vrsta posla obično započinje u malim grupama. Ja sam kardiolog koji radim na terenu. Tokom vala koronavirusa, i pacijenti i liječnici su bili blokirani, zbog toga smo ga nazvali “Štit od Covid-19″. U osnovi ubija koronavirus u okolini u roku od 5 do 7 minuta. Čini životnu sredinu sigurnom i za pacijenta i za nas ljekare. Probni period je trajao mjesec dana kada sa uz uporebu ovih lampi i UVC zaštitnom odjećom vršio sam angiografiju kod 11 pacijenata a. Ispitivanja očiju i kože vršena su prije i poslije ovih pacijenata. Zakonska ograničenja širom svijeta dopuštaju upotrebu ove tehnologije na nezaštićenoj koži jedan sat dnevno. Kada je kombiniramo s tekstilom postaje slobodno dostupan”, rekao je.

– Nema nuspojava na očima i koži, može se koristiti u javnom prostoru

Objašnjavajući da tokom ispitivanja nije bilo oštećenja očiju i kože kod 11 pacijenata i 4 zdravstvena radnika, profesor Olcay je rekao da ova tehnologija možda neće biti štetna čak ni kada se koristi na otvorenoj kožom, ali da je za to potrebno mnogo godina rada.

“Kombinujući je s tekstilom želimo je što prije uvesti u svakodnevni život radi bezbjednog bolničkg okruženje i sigurno putovanje. Ova tehnologija može normalizirati naše putovanje avionom. Iako je nošenje ogrtača pomalo nezgrapno, kad pitamo ljude, ne smeta im ako je sigurno. Kako bi se normalizovao život j javnom prevozu ili prostorima gdje se sprovode aktivnosti poput kulture i umjetnosti, gdje je gotovo nemoguće nositi ogrtač, korišćenje ove svjetlosti bi formiralo sigurne zone od virusa. U prvoj fazi sa ispitivanjima se započelo u bolnicama, ali kako bi uspostavili ovaj sistem za normalizaciju života, čini mi se, da će nam za to trebati naredne 1-2 godine”, zaključio je Olcay.

– Pored korone cilj je da se uklone bakterije, virusi, kvasci i mikrobi iz bolnica

Prof. Dr. Serdar Baki Albayrak izjavio je ranije  za Anadolu Agency (AA) da su zdravstveni radnici i pacijenti u opasnosti zbog Covid-19, te dodao da su ovim sistemom usmjereni na formiranje bolničkog okruženja bez virusa i bakterija.

Albayrak, objašnjavajući da su ljekari i pacijenti razvili sistem koji definiraju kao “Covid.19 štiti kako bi bili u sigurnijem okruženju i kako bi spriječili da zdravstveni radnici budu izloženi rizicima.

“U ovom smo sistemu smo uspjeli napraviti sijalice koje koriste Far-UVC valove, za koje se zna da su manje štetne za ljude, umjesto konvencionalnih ultraljubičastih zraka. Proizvod smo napravili u suradnji s Vestelom. Nakon dobivanja zakonskih dozvola od etičkih odbora, započeta su multicentrična ispitivanja na pacijentima. Cilj nije samo Covid-19, Covid će možda nestati nakon nekog vremena, već i da se uklone druge moguće bakterije, virusi, kvasci, poleni i mikrobi. Tako će operacije, angiomi, bolnice i javni prostor postati sigurniji”, pojasnio je Albayrak.

Albayrak je naglasio da je proizvedena i UVC zaštitna odjeća za sistem Far-UCV u postupku koji su razvili s istraživačkim i razvojnim jedinicama Vestel, nazvan Initus-V, te kazao da su započela ispitivanja sistema sa više centara.

Foto:  PrtSc “Initus-V” , https://twitter.com/drayhanolcay

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: