26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Turska

U Sandžaku slavlje povodom Erdoganove pobjede, euforija i vatrometi na sve strane (FOTO-VIDEO)

U Sandžaku je večeras počelo slavlje povodom pobjede Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Republici Turskoj. Uz vatromete sa više lokacija, izlaskom građana na gradske trgove, uz turske i bošnjačke zastave, pobjeda Erdogana slavila se u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu…

U Novom Pazaru je slavlje počelo još od 19 sati kada je prva kolona vozila krenula ispred cenrale SDA Sandžaka. Veliki broj građana je izašao na ulice i pozdravio učesnike slavlja.

Erdoganu pobjedu čestitali, Ugljanin, Zukorlić i muftija Halitović

Čestitke na izbornoj pobjedi Erdoganu i turskom narodu su uputili predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), Usame Zukorlić i muftija sandžački Senad ef. Halitović.

“U ime Bošnjaka Sandžaka čestitamo predsjedniku Erdoganu. Pobijedila je politika slobode razvoja i pravde, koju vodi Recep Tayyip Erdogan. Turski narod je zaslužio dalji razvoj stabilne snažne i moderne Turske. Ova pobjeda donosi radost i spokoj svim turskim rođacima na Balkanu”, naveo je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je čestitku Recepu Tayyipu Erdoganu povodom izbora za predsjednika Republike Turske, u kojoj navodi:

“Poštovani gospodine Erdogan, čestitam Vam pobjedu na predsjedničkim izborima, uz uverenje da će uz Vas Republika Turska nastaviti put prosperiteta i biti snažnija na svim poljima. Ubijeđen sam da Vaša pobjeda znači dobro za cijeli ummet, kao i dobre odnose Republike Turske i Srbije za koje su sigurna spona Bošnjaci Sandžaka u kojima imate iskrene prijatelje. Uz dovu da Gospodar svih svjetova zaštiti Tursku i narod u njoj, primite selame iz Sandžaka i izraze posebnog uvažavanja“, navodi se u čestitki muftije Halitovića.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i aktuelni potpredsjednik Skupštine Srbije, Usame Zukorlić, uputio je čestitke na, kako je naveo, briljantnoj pobjedi Recepa Tayyipa Erdoganu, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Turkiye.

“Povjerenje koje dobijate od našeg bratskog turskog naroda, konstantno više od dvije decenije, te jedinstvena podrška koju imate diljem Balkana i širom svijeta, najavljuje još jači razvoj Republike Turske i veću i značajniju podršku narodima Balkana. Vjerujem da ćete svoj mandat iskoristiti ka podizanju stepena prava svih naroda koji žive u Republici Turskoj, među kojima su i Bošnjaci, koji vole tursku državu i koji se raduju svemu onome što raduje turski narod, a žalosti ih sve ono što žalosti turski narod”, naveo je Zukorlić, dodavši da ga raduje da većina državljana Republike Turske, sa pravom glasa u Konzularnom predstavništvu u Novom Pazaru, ukazuje podršku Erdoganu.

Zukorlić ističe u čestiki da je pobjeda Erdogana važna i zbog velikih projekata koje podržava u Republici Srbiji, kao što je projekat povezivanja autoputem Novog Pazara sa svim velikim gradovima na Balkanu.

“Jako je značajna veza koju ima Turska sa Srbijom, te želimo da bude od još većeg haira i koristi za Sandžak. U tom duhu, želim Vam hairli i berićetan novi mandat, uz poruku da u Stranci pravde i pomirenja, koju je osnovao rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, i meni lično, imate prijatelje i braću, spremne na saradnju na principu pravde”, poručio je predsjednik SPP-a.

Predsjednik i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, javlja Anadolija. On je prema preliminarnim rezultatima, pobijedio ispred kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye Ahmet Yener saopštio je da je prebrojano 99,43 posto glasova i da je Erdogan pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je Kilicdaroglu osvojio 47,86 posto glasova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: