26 Aprila, 2024
Aktuelno Sandžak Tutin

U Tutinu promovisan zbornik “Alhamijado književnost i svečanost mevluda”

U organizaciji NB “Dr. Ejup Mušović” u Tutinu je povodom obeležavanja 12. rebiu-l-evela, rođenja poslednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s, organizovana je promocija Zbornika radova: “Alhamijado kjniževnost i svečanost mevluda”. O Zborniku su govorili priređivač Hasna Ziljki i učesnici čiji su radovi zastupljeni u toj publikaciji Mensur Zukorlić, Kemal Hasanović i Vahid Demirović.

Nakon kraće pauze izazvane koronavirusom, NB”Dr Ejup Mušović”, bila je organizator kulturnog dešavanja, tutinskoj publici je priređena promocija Zbornika radova Alhamijado književnost iz oblasti savremenog stvanja i Svečanost mevluda iz oblasti istraživanja, proučavanja i zaštite nematerijalnih kulurnih nasleđa.
Hasna Ziljkić je istakla važnost ove publikacije.
“Smatram da je očuvanje naše tradicije od velikog značaja, i u tom smislu je urađen ovaj Zbornik, gdje smo se bavili Alhamijado književnosti i Svečanosti mevluda, ove teme nadovezuju jedna drugu zato što Mevlud kao spjev spada u Alhamijado književnost”, istakla je ona i dodala da je ovaj Zbornik nastao kao rezultat održavanja  dva okrugla stola u novemru 2019. godine u organizaciji Kulturnog centra, Novi Pazar.

Učesnik promocije Kemal Hasanović je naveo da, iako je mevlud nailazio na brojne prepreke , ne smijemo dozvoliti da se zaboravi ili negira, jer on je, kako je podvukao, dio naše tradicije.

“Pošto se mi danas suočavamo sa izazovom negiranja uloge Mevluda u prezontovanju lika i djela Božijeg poslanika a.s. Vjerujem da je mevlud imao ulogu očuvanja Islama  islamske tradicije na našim prostorima”, objasnio je Hasnović

Na promociji je bilo riječi i o arebici, pisma Alhamijado književnosti, s tim u vezi upućen je apel kulturnim institucijama da se organizuju kursevi na kojima bi se učilo ovo pismo, kako bi se sačuvalo od zaborava.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: