30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Proslava Vaskrsa, čestitke uputili predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovijesti. Ovaj praznik se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, kao i njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Vjernici jedni drugima ovaj praznik čestitaju riječima “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse”.

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Čestitke povodom ovog hrišćansog blagdana su uputili predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku.

Predsjednik opštine Tutin Salih Hot čestitao je najveći hripćanski praznik ime opštine Tutin i u svoje lično ime.

“Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam predstojeće pravoslavne praznike sa željom da ih provedu u miru, zdravlju,u duhu vjerske i porodične atmosfere i tradicije. Tutin je dobar primjer međunacionalnog i vjerskog suživota i tolerancije u svim sferama opštedruštvenog života”, naveo je Hot.

“Svim sugrađanima koji slave Uskrs najsrdačnije čestitam predstojeći praznik, želim zdravlje, ličnu i porodičnu sreću. Neka praznični dani budu vreme radosti, ljubavi i solidarnosti među ljudima na ovim prostorima, povezanim tradicijom, lepim rečima, dobrim delima i iskrenom međusobnom podrškom”. naveo je.
gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac

Vaskr ili Uskrs su čestitali i predsjednica Skupštine Grada Novog Pazara, dr Anela Halilović Šemsović i pomoćnik gradonačelnika Igor Novović.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić je u čestitki izrazio želju da pravoslavni vjernici ovaj praznik provedu u dobrom zdravlju, miru i radosti sa svojim porodicama, uz međusobno uvažavanje, toleranciju i zajedništvo sa komšijama i prijateljima.

“Kako smo svi na velikom zadatku da se izborimo sa epidemijom korona virusa, pozivam vas da u vreme prazničnih dana budete odgovorni prema sebi, svojim porodicama, prijateljima i komšijama i da ispoštujete sve predviđene mjere zaštite”, poručio je Mujagić.

Vaskrs je kao najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje,  najranije može da padne 4. aprila a najkasnije 8 maja. Datum Vaskrsa sve pravoslavce određuje Jerusalimska patrijaršija.

 

Izvor: AA, wikipedia, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: