29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža) Sandžak

Na Bajram, nakon 56 godina, Hadži-Hasanova džamija u Pljevljima vraćena u vlasništvo IZ-e

Odlukom Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kao poklon, vraćen je objekat i zemljište koji se nalaze na prostoru porušene Hadži Hasanove džamije u Pljevljima.

Ta odluka je donešena prvog dana Ramazanskog bajrama, 13. maja 2021. godine i, kako je navedeno u obrazloženju, za njeno donošenje se ima u vidu kulturno-historijski i vjerski značaj ovog sakralnog objekta za pripadnike islamske zajednice.

Ovo je potvrdio i Denijal Geljić koji je ispred ispred NVO Husein Paša iz Pljevalja pokrenuo inicijativu i peticiju za vraćanje džamije u vlasništvo IZ-e.

“Dragi prijatelji, kao što ste već i upoznati, misija vraćanja vakufa Hadži-Hasanove džamije je ispunjena! Mubarek olsun svima! Zahvaljujemo se svima koji su se uključili u ovu misiju, kako medijski, tako i putem e-peticije! Obavještavam vas da više nema potrebe da popunjamo peticiju jer je zahtijev ispunjen!
Želim vam svako dobro i očekujemo od vas podršku u narednim projektima! Ovo je samo jedan u nizu uspijeha, koje ćemo ostvarivati, ako Bog da! Radićemo za dobro dok smo živi, jer drugačije se niti smije niti može”, poručio je Geljić.

Na temelju Hadži-Hasanove džamije, na Jaliji u Pljevljima, do sada se nalazio objekat u kojem je vršena naplata električne energije.

Odlukom CEDIS-a Hadži-Hasanova džamija je praktično vraćena u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori, što je bio zahtjev peticije.

Hadži Hasanova džamije je porušena šezdesetih godina prošlog vijeka i na njenom mjestu je izgrađena zgrada elektroprivrede, a od džamije je ostala munara visoka 30 metara koja je prije nekoliko godina obnovljena i sačuvana.

Prema podacima OIZ Pljevlja eksproprisana je 6. februara 1965. godine nakon čega je uništem harem džamije i mezarje koje se tu nalazilo.

Na portalu “Glas građana – ePeticije” svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim nastanjenjem u toj zemlji može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade Crne Gore. Svaka peticija koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana od strane nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: