27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Osnovni sud u Novom Pazaru treći put kaznio građanskog aktivistu Aladina Paučinca

Postupajući po tužbi aktuelnog vd Opšte bolnice Novi Pazar, Meha Mahmutovića, Osnovni sud u Novom Pazaru je danas, nakon jednog ročišta donio presudu kojom je građanski aktivista i osnivač Inicijative slobodnih građana (ISG), Aladin Paučinac kažnjen sa 150.000 dinara zbog vrijeđanja Mahmutovića preko društveme mreže Facebook.

Ovu presudu donio je sudija Igor Kozlov.

Punomoćnik Mahhmutovića, advokat Rešad Plojović je u završnoj riječi, između ostalog, naveo da je Paučinac uvrijedio Mahmutovića koji ima visoko obrazovanje i društvene funkcije i da je djelo izvršeno preko društvenih mreža.

“Imajući u vidu agresivnost, način iznošenja i kontekst inkriminisanog teksta, nalazim da je optuženi izvršio djelo za koje je optužen”, stoji u zapisniku sa ročišta.

Mahmutović je tražio kaznu od 450.000 dinara i preko punomoćnika najavio poseban imovinsko pravni zahtjev i troškove postupka.

Nakon izlaska iz suda Mahmutović i advokat Plojović nisu željeli da daju izjave medijima.

Tokom jednog ročišta postupajući sudija Kozlov je rješenjem odbio prijedloge odbrane za izvođenje dokaza, presudu Višeg sudu u Beogradu (Kž. 614/11) iz 2011. godine na okolnosti šireg praga prava izražavanja javnih ličnosti, a kada je javno izražavanje od strane lica koje nema svojstvo javne ličnosti, a koje postupa u interesu istih.

Branilac Paučinca, advokatica Kristina Todorović iz Komteta pravnika za ljudska prava-YUCOM, je ocjenila da ova presuda katastrofalna i protivna Krivičnm zakoniku koji predlaže osnov za oslobađanje od odgovornosti.

“Apsolutno je protivna i svim načelima vladavine prava i nezavisnosti sudske vlasti, odnosno utjecaja izvršne na sudsku. Protivna je dostignutim standarima pri Evropskom sudu za ljudska prava. Taj sud ima jabogatiju praksu u pogledu slobode izražavanja i po svim tim osnovama nije bilo ni jednog razloga da se donese odluka koja je donijeta”, kazala je novinarima advokatica Todorović, najajvši da će, ako bude trebalo ići do Ustavnog sudu ili suda u Strazburu.

Aladin Paučinac je rekao da je ovakva odluka i praksa Osnovnog suda u Novom Pazaru vrlo dobro poznata građanima Novog Pazara.

“Nismo očekivali ništa bolje. Žalićemo se, ići ćemo na viši sud i nećemo stati”, poručio je on.

Kako je predočio Paučinac, Meho Mahmutović je protiv njega, do sada, podnio sedam privatnih tužbi i oštetnih zahtjeva u kojima se od njega traži da plati oko tri miliona dinara.

Prvostepenom presudom u dva postupka, zbog uvrede Meha Mahmuovića Osnovn sud u Novom Pazaru je Paučinca kaznio po 50.000 dinara.

Od jula 2020. godine Aladin Paučinac je, predvodeći grupu građana skoro godinu dana, tražeći odgovornost zbog stanja u zdravstvenim ustanovama tokom pandemije korone, protestovao ispred uprave Opšte bolnice Novi Pazar.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: