30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Islamović: Treba jedni drugima da halalimo i da se ujedinimo

Sead ef. Islamović imam Hadži Mehove džamije u Novom Pazaru je, naglasivši da je “centralma hutba” i da neće reći sve “od A do Š”, posvećena rahmetli Mumeru Zukorliću, između ostalog tokom današnje džume namaza poručio vjernicima “treba jedni drugima da halalimo (oprostimo)”.

Na videu objavljenom na youtube kanalu #hadzimehovadzamija ukazao je i da onima koji se bore globano za stvar muslimana ne treba zamjerat sitne stvari.

“Ne govorimo samo o njemu nego i o drugima koji su se borili i bore se za globalno stanje i hajir sviju nas. Nemoguće je da insan ne posrne i ne pogriješi, Ovaj dunjaluk je opasan, ne pušta te da kažeš ja sam hodža, ja sam učen i da više šejtan ne može da ti priđe. To su vojske i vojske i hiljade i hiljade šejtana i iblisa koje pokušavaju da ga odstrane. Nemoj da vam je čudno kad neko u nekim stvarima posrne, ne trebamo preškrabat sve ono što je učinio od hajira”, kazao je on.

Islamović je pozivajući na jedinstvo, slogu i ukazujući na slabost svakog čovjeka, naglasio da “skida kapu svakom čovjeku koji je došao da klanja dženazu Muameru Zukorliću”.

“Tako i treba da bude, to je dobar gest. Ko god je to uradio skidam mu kapu s glave.Imamo mi neka razilženja, nemoguće da svi budemo jedan te isti sklop, ali naposljetku moramo vodit računa jedan o drugome, ne zakinut na ovome svijetu jedan drugome pravo, niti uvrijedit, omalovažit, potvorit, ne dao Allah dragi, a nakon toga ponovo se vraćamo i treba da obavimo jedan drugom dženazu i da tražimo halala, halalimo jedan drugome, jer, vjerujet, sve je ovo igra, čitav ovaj dunjaluk”, poručio je, između ostalog Islamović.

Islamović nije pročitao većinu sadržaja iz centralne hutbe objavljenu na oficijelnom sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, već je ističući značaj djela koja je iz sebe ostavio rahmetli Muamer Zukorlić navodio primjere kroz historiju muslimana i života Poslanika Muhammeda a.s.

Dio te hutbe koji nisu pročitli neki imami i koji je izavao reakciju vjernika je: “Čak su se mnogi od onih koji su ga osporavali živog i borili protiv njega probili u prve safove na njegovoj dženazi, a drugi utopili u masi klanjača, kako bi namaz obavili i halalili mu, u stvari, njega zamolili da im halali i priznali da su bili u zabludi, te da su se o njega ogriješili”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: