28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Reis Nasufović: Bajramu treba da se raduje onaj koji je u postu uspio

Nadam se da smo postom, učenjem Kur’ana, molitvom, milostinjom i zekatom uspjeli da tokom šehri-ramadana oslobodimo put svoga srca ka Bogu, da potrgamo lance i okove mržnje prema svom bratu, i našli mir u duši i srcu vjerom koju volimo, poručio je danas u poruci povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead efendija Nasufović, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je na teške godine pandemije, ratove u Ukrajini i Siriji, i brojne nemire i potrese na mnogim mjestima u svijetu, i upozorio da se “uveliko najavljuju nove krize i nedaće”.

“Nisam siguran da li smo dovoljno iskreni ako nas brine samo ono što nas direktno ugrožava, ako se pritom u istoj mjeri ne brinemo i za sigurnost drugog čovjeka. Recimo samo da decenijama unazad dnevno u svijetu umire na stotine djece od gladi. Za to nema opravdanja. Toliko dječijih duša se svakoga dana požali Bogu na sve ljude”, istakao je Nasufović.

Naglasio je da vjeruje “da smo kao postači i vjernici” tokom ramazana “uspjeli da očistimo srca od grijeha, da smo oplemenili svoje duše lijepim željama, a svoj um i razum čistim i dobrim mislima, što i jeste primarni cilj posta”.

Dodao je da sutrašnjem Bajramu treba da se raduje onaj koji je u postu uspio i da će vjernici dobiti nagradu za sva dobra djela i “ako Bog da, oprost grijeha”.

“Molimo uzvišenog Boga da podari mir u svijetu i dobro zdravlje svakom čovjeku. Molimo ga da primi naš post i naša dobra djela koja smo Njegovim imenom radili, da nam grijehe oprosti i smiluje se dušama naših umrlih, da svoje blagoslove spusti na duše svojih poslanika i svoga miljenika Muhammeda, alejhisselam. Amin”, rekao je Nasufović.

U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, svojih muftija i imama, Nusufović je svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori poželio Bajram šerif mubarek olsun.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: