29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin neće da razgovara sa Vučićem dok ne usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da će okosnicu manjinskog poslaničkog kluba u budućem sazivu Skupštine Srbije činiti njegova stranka i Partija za demokratsko djelovanje iz Preševske doline. Sa Vučićem o novoj vladi Srbije neće da razgovara dok ne prizna genocid u Srebrebici.

Povodom 32 godine od postojanja ove dvije stranke koje legalno i legitimno zastupaju interese ova dva naroda, održan je sastanak rukovodstava SDA Sandžaka i PDD-a na kojem su usvojeni osnovni principi djelovanja u budućem zajedničkom radu, a koji će biti ponuđeni i strankama demokratske orjentacije u vezi formiranja manjinske poslaničke grupe, naveo je Ugljanin.

“Principi su uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, EU i NATO integracije, donošenje zakona o lustraciji i raspuštanje paralelnih struktura vlasti, rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova sa susednim državama, Usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te podrška BiH kao suverenoj i jedinstvenoj državi ravnopravnih građana i naroda”, nabrojao je Ugljanin principe za koje će se zalagati.

Prema njegovim riječima, poslanici ove stranke su dobili mandat za razgovore za manjinskim poslanicima i onima iz demokratskih opcija, te da će oni u narednom periodu biti osnov za formiranje manjinske poslaničke grupe.

Zamoljen da prokomentariše neodazivanje na konsultacije kod predsjednika republike oko formiranje vlade, lider SDA Sandžaka je poručio da “sa Vučićem nema razgovora sve dok ne usvoji Rezoluciju o Srebrenici”.

“Također, nema razgovora sve dok ne kazni sve negatore gonocida i ne prestane sa veličanjem ratnih zločina, kao i dok ne sankcioniše policajce u Priboju koji su prijetili Bošnjacima iz Priboja i na njihovo mjesto zaposli toliki broj Bošnjaka”, rekao je on i dodao da je država ta koja treba da osveti za ova djela, da se ljudi nebi svetili jedni drugima.

Predsjednik je ujedno i pozvao Vučića da skine odgovornost sa srpskog naroda zbog zločina oružanih snaga koje su počinile genocid u Srebrenici, a dodao je i da ne želi da stvara lažnu sliku da je u ovoj državi sve u redu dok država ne odvoji zločince od normalnih ljudi.

Ugljanin je na kraju pozvao sve građane da se masovno odazovu na popis stanovništva i jasno izjasne o svom nacionalnom identitetu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: