27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Sarajevo: Za otmicu i ubistvo 20 civila u Štrpcima, prvostepeno, na 15 godina zatvora osuđen Boban Inđić

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora za učešće u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine, prenosi Anadolija.

Inđića je Sud BiH osudio na 15 godina zatvora kao komandira Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, javlja Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra, Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan prije izricanja prvostepene presude u oktobru 2022. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

Sud Bosne i Hercegovine je nakon sedam godina suđenja 21. oktobra 2022. godine izrekao prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđeni na ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993., koji su ubijeni na području Višegrada. Luka Dragičević je oslobođen da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Pripadnici VRS su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SRJ i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Ostale žrtve se i dalje nalaze u evidencijama nestalih lica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: