28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Turska

U humanitarnoj akciji “Nedjelja pomoći narodu Turske i Sirije” sakupljeno 188 hiljada eura

U humanitarnoj akciji “Nedjelja pomoći narodu Turske i Sirije” Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) do sada je ukupno sakupljeno 22.000.000 dinara (188.000 eura), od kojih je po dogovoru sa čelnicima Islamske zajednice Turkiye na žiro-račun Diyanet Vakufa Turske (Turkiye Diyanet Vakfi) uplaćeno 175.000 eura, dok će ostatak biti uplaćen po okončanju akcije, javlja Anadolija.

Povodom strašnog zemljotresa koji je pogodio dio Turkiye i Sirije, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pokrenuo je humanitarnu akciju koja je realizirana u periodu od 9. do 16. februara 2023. godine na nivou svih muftijstava, džemata i ustanova Islamske zajednice u Srbiji.

Od ukupnog iznosa 30 posto sredstava će posredstvom pomenutog vakufa biti podijeljeno kao pomoć stanovništvu na prostoru Sirije.

“Pomenuta humanitarna akcija jedna je od njuspješnijih koje je Islamska zajednica organizirala, čime je iznova potvrđena naša humanost, saosjećanje i velikodušnost prema ljudima u nevolji, posebno našoj braći i sestrama u Turskoj i Siriji koje je zadesilo veliko iskušenje. Molimo uzvišenog Allaha da pomogne narodu i Vladi Republike Turske u saniranju posljedica zemljotresa, da se smiluje i podari džennet nastradalima, a njihovim porodicama snagu i strpljenje u podnošenju teškog iskušenja. Molimo uzvišenog Gospodara, da daruje obilnu nagradu i Svoju zaštitu onima koji pomažu ljudima u nevolji, to jest svima nama, našim porodicama i zajednici”, navedeno je iz Mešihata IZ-e u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: