29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: List “Danas” iznio niz neistina i netačnih informacija o radu Vijeća

Bošnjačko nacionalno vijće (BNV) je saopštilo da se tekstu pod naslovom “Novi Pazar: Kadrovi iz Polimlja traže veću zastupljenost u BNV”, objavljenom na portalu lista “Danas”, iznosi niz neistina i netačnih informacija o radu Vijeća, te se zaključuje da su dijelovi teksta potpuno proizvoljni i neutemeljeni.

Podsjeća se da je Bošnjačko nacionalno vijeće najviše predstavničko tijelo Bošnjaka, Ustavom Republike Srbije i zakonima uspostavljena nadstranačka organizacija, čiji se članovi biraju na neposrednim izborima, radi ostvarivanja prava bošnjačkog naroda na samoupravu u oblasti identitetskih prava.

U skladu sa zakonom, Vijeće, ističe se, preko svojih organa, samostalno zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere, u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana za položaj, identitet i prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je jedno od nacionalnih vijeća koje je od strane nadležnih ministarstava označeno kao jedno od transparentnijih u svom radu i putem zvaničnog sajta i društvenih mreža je rad svojih organa i aktivnosti učinilo dostupnim javnosti. Iz tog razloga, neprihvatljiva je ocjena da se ‘informacije o zasjedanjima mogu dobiti samo posredno od vijećnika’. U prilog tome govori i činjenica da mnogi mediji u svojim medijskim izvještajima prenose cjelokupan rad sjednica Vijeća”, navode iz BNV-a u reagiranju na tekst novinarke lista “Danas”, Slađane Novosel, 22. 03. 2023. godine.

Iz BNV-a posebno naglašavaju transparentnost kada su u pitanju odluke o finansijskom planu Vijeća, za ovu i prošle godine, jer su, ukazuju, sve uredno objavljene na zvaničnom sajtu Vijeća, neposredno nakon završetka sjednice na kojoj su usvojene.

“Na taj način su sve odluke (finansijski plan, izvještaji i ostalo) dostupne direktno javnosti i stavljene na uvid svima koji pokažu interesovanje za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Na 3. sjednici, održanoj u ponedjeljak 20. marta 2023. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće je, izborom članova odbora Vijeća, završilo konstituisanje svih organa definiranih zakonom, u kojima su zastupljeni stručni i kompetentni članovi koji će se baviti pitanjima koja se odnose na sve Bošnjake u Republici Srbiji. Pored ovih organa, Vijeće je svojim Statutom definiralo i određen broj savjeta, a značajan doprinos radu Vijeća daju i stručni timovi koji se formiraju za svaku od povjerenih oblasti određenih javnih ovlaštenja iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma”, zaključeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: