Aktuelno Sandžak Srbija

Respiratori „ugušili“ Bošnjačku nacionalnu zastavu

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru i “donacija” od 13 respiratora bili su povod za pozitivne i negativne reakcije sa svih strana, ali je posebnu pažnju javnosti privukla činjenica da na zvaničnom obraćanju u novopazarskom Kulturnom centru pored zastave Srbije i Grada Novog Pazara nije bilo i bošnjačke zastave, zvanično priznate zastave Bošnjaka u Srbiji.

Presedan kakav do sada nije zabilježen u Novom Pazaru prilikom posjete visokih državnih zvaničnika mnogi ocjenjuju kao podilaženje srbijansko-srpskim zvaničnicima u cilju dobrih koalicionih odnosa, ali i na štetu bošnjačkog korpusa u Republici Srbiji.

“Bošnjačka zastava krasila je jarbole na svakom velikom događaju do sada. Zašto je danas nema mislim da odgovor najbolje znaju oni koji su dočekali Vučića, jer ovo je velika sramota i poniženje za sve Bošnjake“, jedan je u nizu sličnih komentara i reagiranja na društvenim mrežama.

Kamion sa medicinskom opremom ispred zgrade lokalne samouprave u Novom Pazaru

Tema se u javnosti nametnula posebno na činjenicu da bošnjačka zastava na jarbolu ispred  i na ulazu zgrade lokalne samouprave nije dirana, ali je nije bila unutra tokom sastanka i obraćanja medijima.

Takođe, na društvenim mrežama povela se  velika polemika u vezi sa sklanjanjem najvećeg bošnjačkog simbola sa zvanične ceremonije, te su putem svojih ličnih profila svoje negodovanje izrazili i mnogi ugledni pojedinci i organizacije.

Tokom same konferencije za medije i nakon nje novinarska ekipa SNews-a nije bila u mogućnosti saznati razloge za ovakav potez, a koji će sasvim sigurno u narednim danima biti tema koja će zaokupiti paznju sandžačke javnosti.

Inače, posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u pratnji Rasima Ljajića, potpredsjednika Vlade i ministra zdravlja Zlatibora Lončara organizovana je u cilju predaje medicinske opreme Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Opremu su u ime grada ispred lokalne primili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović.

– Šutnja o uklanjanju bošnjačke zastave tokom posjete i obraćanja Vučića

Kabinet Predsjednika Republike Srbije, Grad Novi Pazar i Kulturni centar tri dana nakon upućeno zahtjeva nisu odgovorili na pitanje iz kojih razloga, prilikom posjete, odnosno sastanka i obraćanja predsjednika Republike Srbije i dugih zvaničnika Vlade i Grada Novog Pazara u prostorijama Kulturnog centra Novi Pazar, 6. aprila 2020. godine, nije bila istaknuta zastava bošnjačke nacionalne zajednice.

SNews je, na osnovu regiranja javnosti i objava na društvenim mrežama, zatražio odgovor na pitanje: Da li je to učinjeno po nalogu protokola Predsjednika Republike Srbije?

Vučić i Erdogan u Novom Pazaru 11. oktobra 2017. godine (arhiv)

“Kako komentarišete činjenicu da je bošnjačka nacionalna zastava, prilikom posjete predsjednika R. Turske i R. Srbije Novom Pazaru. Recepa Tayyipa Erdogana i Aleksandra Vučića, u sali Doma kulture Kultunog centra u Novom Pazaru, 11. oktobra 2017. godine, pored državnih zastava, zastave EU bila istaknuta i zastava Bošnjaka u Srbiji”, bio je i zahtjev na koji jiš nije stigao odgovor ni sa jedne adrese.

Nacionalni simboli sandžačkih Bošnjaka su: Nacionalni grb i Bošnjačka nacionalna zastava. Za nacionalne simbole sandžačkih Bošnjaka utvrđena su rješenja koja su usvojena 1991. godine i koja su opšteprihvaćena kod sandžačkih Bošnjaka.

Nacionalni simboli sandžačkih Bošnjaka utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća o nacionalnim simbolima, od 11. maja 2004. godine, a potvrđeni su Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine, od 23. decembra 2005. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/06).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: