29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

U danima krize humanost: Neumorni Fare, Cako i Samko

Među humanim i “nevidljivim” ljudima u Novom Pazaru, pogotovo ovih dana, za vrijeme vanrednog stanja i prijeteće epidemije koronavirusom, ističu su Fare, Cako i Samko.

Prošle hefte su samo u Novom Pazaru obišli oko pedeset porodica i podijelili brašno i zejtin.

Spremnost i potreba da se pomogne drugom je, kažu, osnovni motiv ovog “posla”, sve ostalo dolazi radom, zalaganjem i Božjom voljom.

Važno je, i da, kako dodaju, da se pokaže ljudskost, empatija i povjerenje prema onima koji imaju i daju, ali posebno prema onima koji nemaju i koji iz stida i srama ne traže.

Oni ispred humanitarna organizacija “Dukađini” sakupljaju i dijele osnovne životne namirnice onima kojima je pomoć najpotrebnija. U prvom planu su im jetimi, djeca bez roditeljskog staranja, i starije i socijalno ugrožene osobe.

Predstavnik HO “Dukađini”, Fahrudin Dukađinac, nakon još jedne humanitarne akcije ovih dana. ističe da danas, u vrijeme pandemije, kada su mnoge porodice ostale bez ikakvih prihoda, kada je mnogim porodicama pomoć preko potrebna, ova humanitarna organizacija neumorno radi i trudi se da pomogne što većem broju porodica u Novom Pazaru i opštinama u okruženju.

“Ovom prilikom tim humanitarne organizacije želi da se zahvali svim ljudima dobrog srca koji su nam pomogli i učestvovali u ovoj akciji, a prije svega želimo da se zahvalimo našem Gospodaru koji nam je omogućio da pomažemo. Mi ćemo se zasigurno truditi da nastavimo ovu akciju i da, koliko je moguće, obradujemo i olakšamo život našoj braći i sestrama, a naše malo nekome znači mnogo”, poručuje Fahrudin Fare Dukađinac.

Vrijedni humani momci ističu da su uz svoj narod i svoj grad u dobru i u zlu i podsjećaju da “Onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla, vidjeće ga”.

HO Dukađini postoji već pet godina i za to vrijeme je pomogla mnogim porodicama koje su bile u teškoj situaciji. Kontakti ove HO su: hodukadjini@gmail.com, tel: 063 7601146.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: