30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Dudić: Da niko ne poziva imame i vakife na informativne razgovore i u sudove

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevlud Dudić rekao je juče, prilikom početka gradnje džamie u selu Roginje kod Novog Pazara, da niko ne poziva imama i vakife na informativne razgovore i u sudove.

“Neće nas niko pokolebati u zaštiti vakufskih dobara. Islamska zajednica je dovoljno jaka da zaštiti svoje imame i vakife, da ih niko ne poziva na informativne razgovore i u sudove. Jednom su se nečasni ljudi poigrali 2007. godine sa Islamskom zajednicom i više nikada to neće moći. Ponosno ističem da su naša ulema i vakifi naš ponos“, rekao je Dudić, objavljeno je na stranici mesihat.org.

Pomoćnik direktora policije i v.d. načelnika PU Novi Pazar Bogoljub Živković izjavio je u utorak da su apsolutno netačni navodi, koji su se pojavili u pojedinim medijima, da je policija 8. aprila „asistirala maskiranim počiniocima prilikom uklanjanja berbernice Ramiza Dugopoljca“.

“Zarad istinitog informisanja, želim da obavestim javnost da su policijski službenici, upravo suprotno, odmah po prijavi izašli na mesto događaja i prekinuli uklanjanje preostalih delova pomenutog objekta.Policija je identifikovala više osoba koje su učestvovale u ovom događaju, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo”, navedeno je u pismenoj izjavi Živkovića.

On je naveo da policijski službenici, po nalogu tužilaštva, intenzivno rade na rasvjetljavanju činjenica i okolnosti ovog događaja, kao i utvrđivanju identiteta svih učesnika, o čemu će biti dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu, koje rukovodi predistražnim postupkom.

Pitanjem “Za koga li i sa kim rade?!”, pozivaje na informativne razgovore “radnika sa Arap džamije”, preko društvenih mreža kritikovao je i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić.

PU Novi Pazar nije odgovorila na pitanja SNewsa u vezi postupanja policije prilikom ukljanjaje ostatka objekat-berbernice u Prvomajskoj ulici, navodeći da je potrebno da se obratimo tužilštvu u Novom Pazaru.

Prema važećem zakonu crkve i vjerske zajednice u Srbiji imaju status pravnog lica, nezavisne su od države i jednake pred zakonom.

U Srbiji su pred Ustavom i zakonom svi su jednak, a prma članu 2 Ustava “nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: