28 Aprila, 2024
Bosna i Hercegovina Društvo Regija

MC Srebrenica: Slučaj Ratka Mladića se proteže

Ratko Mladić je tokom sukoba u Bosni komandovao vojskom bosanskih Srba (1992-95), i široko se vjeruje da je osmislio da je najgora strahota u ratu: genocid u Srebrenici, objavio je Memorijalni centar Srebrenica.

Podsjeća se da je od prvog dana ICTY-ja (Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju) , Mladićev slučaj bio je među najvažnijim koji su se ikada prije njega mogli pojaviti.

Njegova početna optužnica uslijedila je 24 jula 1995, nešto više od godinu dana od osnivanja te institucije UN-a, ali on nije uhapšen do maja 2011. više od šest godina kasnije, njegov slučaj je bio Finale o kojem je sud donio presudu; ICTY raspušten nedjelju dana kasnije.

“Dakle, kako počinje proces osvrtanja unazad na rad ICTY-ja, možda je neizbježno da će naša presuda da bude obojena od strane Mladićevog dugog i centralnog slučaja. Zaista, slučaj se proteže, uz žalbu prije nego što se IRMTC tek treba čuti – zakazan je za proteklog marta, ali je odložen”, objavio je Memorijalni centar Srebrenica.

Trebalo je 530 probnih dana da se suđenje I ICTY-ja čuje dokaze o tome, i odluči o litaniju optužbi s kojom se suočio na kraju, 22 novembra 2017 godine, proglasili su ga krivim na deset od jedanaest brojeva. Prema riječima suda, Mladić je počinio genocid na području Srebrenice 1995 godine, kao i progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, nehumano djelo (nasilan transfer), teror, nezakonite napade na civile i uzimanje taoce.

Ratko Mladićje kao tadašnji pukovnik JNA 2. maja 1992. godine imenovan za komandanta oružanih formacija bosanskih Srba (komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Na toj poziciji ostao je najranije do 8. novembra 1996. godine.

Kao najtraženiji haški optuženik uhapšen je 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Ratko Mladić se kod svojih rođaka skrivao pod imenom Milorad Komadić.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor.Više o ovom slučaju možete pronaći na sajtu IRMTC-a na https://www.irmct.org/en/cases/mict-13-56
Više o zločinima počinjenim u Srebrenici možete pronaći na sajtu ICTY-ja na

https://www.icty.org/x/file/Outreach/view_from_hague/jit_srebrenica_en.pdf

Izvor i foto: fb, Srebrenica Memorial Center

Povezane vijesti

%d bloggers like this: