29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Bosna pomaže Sandžaku

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je na današnjoj vanrednoj sjednici donio odluka o urgentnom izdvajanju 100.000 KM (50.000 eura) za podršku medicinskim timovima koji će iz Bosne i Hercegovine biti upućeni u Sandžak kako bi pomogli tamošnjim medicinskim radnicima u suzbijanju širenja virusa COVID-19.

Rijaset je također donio odluku da se u svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori ovog petka organizuje sergija (prikupljanje dobrovoljnih priloga) za podršku Sandžaku u borbi protiv koronavirusa.

Na sjednici su razmatrane i dodatne mjere zaštite u organima i institucijama IZ u BiH, koje će se poduzimati nakon ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Imami i džematski odbori se još jednom podsjećaju da su dužni u džamijama i na svim skupovima koje organizuje IZ u BIH u skladu sa preporukama nadležnih organa pridržavati se propisanih mjera samozaštite.

Reisu-l-ulema je preporučio da svi vjernici iz rizične skupine namaze obavljaju kod kuće i da umjesto džume namaza klanjaju podne-namaz.

– Džaferović izrazio solidarnost s narodom Sandžaka

Pedsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je juče izjavio da je od trenutka pogoršanja situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa na području Sandžaka u stalnom kontaktu sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugim bošnjačkim zvaničnicima u Sandžaku.

“Dijelim zabrinutost zbog novonastale situacije i izražavam solidarnost s narodom Sandžaka.Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u osiguravanje medicinske i zaštitne opreme”, saopšteno je juče iz Kabineta Pedsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno zvaničnici iz Sandžaka su ga informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć.

“Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja koji bi, u saradnji institucija BiH i Srbije, otputovali u Sandžak u cilju pružanja pomoći”, poručio je Džaferović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: