29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nova Varoš Priboj Prijepolje Sandžak

Koronvirus u Sandžaku: Vanredna situacija i u Polimlju

Zbog pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusom od danas je vanredna situacija u svih šest opština srbijanskog dijela Sandžaka.

Štabovi za vanredne situacije Nove Varoši i Prijepolja su danas donijeli odluku o ovuođenju vanredne situacije u tim opštinama. U Priboju je juče iz istih razloga uvedena vanredna situacija

Sahat kula u Prijepolju (foto: arhiv)

U Prijepolju je Krizni štab je doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na području te opštine zbog pogoršanja epidemiološke slike izazvane korona virusom, prenosi list Polimlje.

“Mjere koje se uvode radi sprečavanja nekonrolisanog širenja zaraze u skladu su sa preporukama Vlade Srbije. Neophodna je distanca između ljudi, nošenje maski u zatvorenom prostoru. Zabranjen je boravak više od pet osoba u zatvorenim javnim prostorima, Zabranjeno je okupljanje. Prodajni i ugostiteljski objekti radiće do 7 do 22 sata. Mjere stupaju na snagu od sutra”, navedeno je u odluci Kriznog štaba Opštine Prijepolje.

Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cijele opštine zbog širenja zarazne bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2, danom stupanja na snagu akta o proglašenju vanredne situacije primjenjivaće se posebne mjere zaštite stanovništva od zarazne bolesti.

Kao i u većini opština gdje je proglašena vanredna situacija uvedena je zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, uvedena je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata je od 7  do 20 sati.

U javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, a sprovođenje mjera zaštite biće i u vjerskim objektima i prilikom vršenja vjerskih obreda-

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Priboj, predsednik Opštine Priboj, donio je juče Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Priboj.

“Proglašava se vanredna situacija na teritoriji opštine Priboj počev od 06.07.2020. godine u 12 časova, usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti “Covid – 19”. Odluka stupa na snagu danom donošenja”, navedeno je u toj odluci.

U obrazloženju je navedeno da nije postojala mogućnost da se redovnim angažovanjem javnih službi sprovedu epidemiološke mjere, te je predsjednik opštine Priboj donio odluku kao u dispozitivu.

– Bolnica Priboj dobila dva respiratora od Ministarstva zdravlja

Bolnici Priboj je u nedjelju, 5. jula dobila dva nova respiratora, kao poklon Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, što će doprinjeti efikasnijem liječenju ovdašnjih sugrađana od virusa Covid19.

Prema riječima zamenika direktora Opšte bolnice Priboj, dr Vladana Ćirkovića, respiratori su Opštoj Bolnici Priboj stigli na inicijativu lokalne samouprave i zahvaljujući nesebičnom zalaganju narodnog poslanika Krsta Janjuševića, te se u ime kolektiva zahvalio.

Pored respiratora, koje je pribojska Bolnica već posjedovala, novi respiratori odmah su stavljeni u funkciji.

Zbog pogoršanja situacije, povećanog broja teško oboljelih i preminulu vanredna situacija je prije osama dana uvedena u Novom Pazaru, a dan kasije u Tutinu i Sjenici.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: