28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Srbija

Tepić u Skupštini Srbije: Ljajić treba da snosi krivičnu odgovornost zbog prodaje srpskog oružja

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić danas je u Skupštini Srbije zatražila odgovornost državnih zvaničnika zbog prodaje srpskog oružja Jermeniji i narušavanja prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana.

Ističući da se narušeni bilateralni odnsi Srbije i Azrbejdžana nakon otkrića da je Jermenija našala Azerbejdžan srpskim oružjem, kada je više lica izgubilo život, ona je ocenila da se to pitanje podiglo na mnogo vši nivo nego što bilo ko ovdje može da pretpostavi.

Tepić je u obraćanju medijima rekla da je onim što se dogodilo ugrožena država, građani i nacionalna bezbednost i da krivično treba da odgovora potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

“Dodatni skanda je što je, formalno najodgovorniji među njima, neko ko bi sutra trebalo da snosi krivičnu odgvornost, a to je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić. Srce problem je zapravo to ministarstvo, mislio je da će da premosti ceo ovaj problem izgovarajući neverovatno skandalazno rečenicu da one ne sme da kaže o kom se privatnom trgovcu oružja radi.Rasim Ljajić misli valjda da svojim provatnim novcem ili dedovinom nešto radi ili bilo ko u ime države i ime svih nas”, rekla je Tepić i ukazala da se turska štampa intenzivno bavi izjavama Rasima Ljajića.


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić

Ponovila je da ne postoji sramniji odgovor od “ne mogu da vam kažem koja je firma izvezla oružje u Jermeniju” i da šteta koja je načinjena zarad privatnog profita apsolutno nedopustiva, naročito da Ljajić sekretat u njegovom ministarstvi Stevan Nikčević prikrivaju ime čovjeka kome su dali dozvolu da izvozi oružje u Jermeniju.

– Direktno: “Ljajiću, koja firma je izvozila oružje u Jermeniju kojim su ubijani ljudi”

Obraćam se hitnim, urgentnim, javnim pismom dvojici ključnih ljudi: ministru trgovine i turizma Rasimu Ljajiću i njegovom državnom sekretaru Stevanu Nikčeviću i tražim da prestanu da prikrivaju firmu koja je izvezla oružje u Jermeniju iz naših fabrika, a kojim je izvršen napad na prijateljski nam Azerbejdžan gde je poginuo veliki broj ljudi, istakla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u Skupštini Srbije, objavio je portal direktno.rs.

“Sećate se kakva je pobuna izbila kada je izvršen napad Jermenije na Azerbejdžan. Znam da korona guta pretežni deo vesti, postoje drugi problemi svakodnevice koji su mnogima prioritet, ali ono što je posledica bilateralnih odnosa na samo Srbije i Azerbejdžana, jeste to da je Jermenija napala Azerbejddžan srpskim oružjem gde je mnogo ljudi izgubilo život. Ono što se dogodilo ne sme da se gurne pod tepih jer su ugroženi i naši građani i država i interesi; istakla je Tepić i nastavila:

– Tešićeva firma izvozila oružje u Jermeniju

“Bratija Vučić, ministar Ljajić i njegov državni sekretar Stevan Nikčević, kao i Slobodan Tešić zbog privatnih ćari i interesa sve nas dovode u opasnost. Ono što je dodatni skandal je to što je najodgovorniji među njima ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić mislio da će da premosti ceo ovaj problem izgovarajući skandaloznu rečenicu da ne sme da kaže o kome se privatnom trgovcu oružja radi. U ime države potpisao je izvoz naoružanja, a ne u svoje privatno ime. Obraćam se hitnim, urgentnim, javnim pismom dvojici ključnih ljudi: Ljajiću i Nikčeviću i tražim da prestanu da prikrivaju firmu koja je izvezla oružje u Jermeniju iz naših fabrika, a kojim je izvršen napad na Azerbejdžan. Ljajić je rekao da ne može da kaže o kojoj se firmi radi, a Nikčević ćuti”, stakla je potpredsednica SSP.

Stevan Nikčević, foto: Ministarstvo trgovine i turizma i telekomunikacija

Tepić zahteva odgovore na pitanja kojim privatnim trgovcima je ministarstvo izdalo dozvole za izvoz naoružanja u Jermeniju od 2017. godine, kao i kojim firmama Slobodana Tešića i sa njime povezanim firmama su izdate dozvole za izvoz naoružanja za Jermeniju, u kom obimu i u kojoj vrednosti. Konstatovala je da ministar mora da odgovori na ova pitanja jer je potpis stavio u ime države i da je šteta koja je načinjena zarad privatnog profita apsolutno nedopustiva.

“U nadležnom zakonu vrlo jasno piše da ukoliko neko od ministarstava ili BIA ne obezbedi saglasnost, onda Vlada odlučuje o tome. Do sada nisam imala nijednu informaciju da je Vlada o tome odlučivala ili još gore ako je odlučivala tajno. Tražim da Ljajić precizno kaže za koje firme nije postojala saglasnost i da li se tada odlučivalo na Valdi ili su svojevoljno Ljajić i Nikčević to radili na svoje zahteve.

-Tešić na crnoj listi SAD-a, Dačić upozoren

“Dodatno je problematično to što sam dokazala pre nekoliko meseci da je Ivici Dačiću uručeno pismo upozorenje od predstavnika SAD u kom je Slobodan Tešić označen kao izuzetan bezbednosti rizik zbog svog načina poslovanja. To nije bezbednosni rizik samo za SAD već i za ceo svet. Pritom se on od 2017. nalazi na crnoj listi Ministarstva finansija SAD, kao i privatne kompanije i lica za koje je dokazano da su povezana sa njim – kazala je potpredsednica SSP.

Tepić takođe zahteva i odgovore na pitanja kako je Stevan Nikčević od zamenika načelnika Beogradske državne bezbednosti (u periodu kaa je ubijen Slavko Ćuruvija) stigao dovde da danas bude ključno lice za izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem u domenu resornog ministarstva i zašto je demontirao odeljenje u ministarstvu koje je bilo nadležno za trgovinu naoružanjem i vojne opreme.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: