27 Aprila, 2024
Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak Turska

Udruženje Bosna-Sandžak iz Izmira u Sandžaku i Bosni sprovelo akciju podjele kurbana

Udruženje Bosna-Sandžak iz Izmira ni ovog Kurban bajrama nije zaboravilo Bošnjake u Sandžaku i Srebrenici i osmi put za redom je sprovelo akciju prikupljanja kurbana i raspodjele mesa.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja kao i svakog Kurban bajrama Udruženje Bosna-Sandžak iz Izmira ni ovog puta nije zaboravilo domovinu iz koje potiču njihovi preci i za oko hiljadu bošnjačkih porodica je podijelilo dvije tone mesa.

“Za porodice u teškoj ekonomskoj situaciji koliko god je to za bajram bio je razlog da donese osmjeh na njihovim licima”, naveli su iz bošnjačkog udruženja u Izmiru.

Predsjednik Udruženja Izmir Bosna-Sandžak Abdullah Gül je istakao da je podrška bošnjačkim sunarodnicima koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori dobrodošla u regiji.

“To je najveća sreća za nas, a umoru uopće ne razmišljamo. Postoje životne poteškoće i problemi u toj regiji. Kao udruženje, u ovim krajevima želimo učiniti više nego što možemo. Članovi našeg udruženja podržavaju naše društvene projekte i mi ih realiziramo. Ove godine smo kao i svakog Kurban bajrama donacijama članova našeg udruženja dali kurbansko meso za blizu 1000 porodica koje žive u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Priboju i Prijepolju. I dalje ćemo podržavati naše bošnjačke sunarodnjake i našu rodbinu tako što ćemo naredne godine organizirati kurbansku akciju u drugim gradovima”, poručio je on.

Bošnjaci, koji su odnijeli kurbansko meso izrazili su svoja osjećaja na ovaj način:

“Gotovo da nema nikoga ko zna ime udruženja İzmir Bosna-Sandžak na ovim prostorima. Oni pokušavaju da pomognu prilikom naših aktivnosti. Ne uskraćuju nam podršku u zdravstvu, edukaciji i mnogim drugim stavrima. Oni su izrazili svoje osjećaje u ovom blagdanu žrtvovanja govoreći oni su nas obradovali molimo Allaha da njih obraduje”.


Zbog pandemije COVİD-19, predsjednik Udruženja Abdullah Gül je ove godine učestvovao u akciji raspodjele kurbana doniranih od strane članova udruženja i obišao bošnjačke porodice koje žive krajevima.

Udruženje Bosna-Sadžak, jedno od najvećih bošnjačkih udruženja u tom turskog gradu je, u okviru jednog od društvenih projekata “Kurban”, ove godine sprovelo u Novoma Pazaru, Sjenici, Tutinu, Priboju i Prijepoljen, kao i gradovima Bosne i Hercegovine Srbrenici, Žepi i Podžeplju.

Foto: İzmir Bosna Sancak Derneği

Povezane vijesti

%d bloggers like this: