29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

BNV: SPP najavila prijedlog sporazuma, predstavnici SDP-a i DPS-a nisu došli na sastanak

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić održala je danas razgovore sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka na kojima su razmotreni načini udruživanja izbornih rezultata i zajedničko djelovanje bošnjačkih stranaka radi postizanja ciljeva od opšteg značaja za sve građane Sandžaka.

Na razgovore nisu došli predstavnici Sandžačke demokraske partije (SDP) i Demokrtaske partije Sandžaka (DPS) iz Prijepolja.

Curić je nakon susreta održanih u prostorijama Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru, izjavila da je SDA Sandžaka dostavila prijedlog sporazuma i da su predstavnici SPP-a obećali da upute svoj prijedlog.

Ona je ocjenila da je ovaj trenutak od presudnog značaja za Bošnjake i istakla da će BNV nastaviti da djeluje u ovom pravcu i pomagati bošnjačkim partijama za bolju međupartijsku komunikaciju.

“BNV će u svim svojim nastupima nastojati da približi bošnjačke partije. Tačno je da su predstvnici dvije partije dana došli, druge dvije nisu, što ne znači da u narednom periodu neće i one poslati svoje prijedloge sporazuma”, kazala je ona.

Kako je naglasila, obaveza svih bošnjačkih partija, moralna, politička i ljudska je “da opšte interese stave iznad partijskih i da svi zajedno u tom pravcu pristupe pregovorima”.

“Sve bošnjačke stranke na nivou Sandžaka dobile su naš poziv. Nadamo se da će ovi sastanci podstači i imati rezultate u njihovim pregovorima i da ćemo ostavriti zajednički cilj, a to je udruživanje izbornih rezultata i formiranje bošnjačkog bloka”, rekla je Curić i ponovila da BNV podržava jedinstvo Bošnjaka te je s toga dužno da djeluje u ovom pravcu i poziva bošnjačke partije na jedinstvo i udruživanje radi postizanja opštih ciljeva za Bošnjake.

Bošnjačko nacionalno vijeće je prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: