29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Čestitke povodom 28. septembra, Dana Bošnjaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić čestitala je Dan Bošnjaka.

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj bosanski jezik, svoju tradiciju, kulturu i na svoje porijeklo”, navela je predsjednica BNV-a.

U čestitiki iz BNV-a se podsjeća da su na saboru, koji je održan u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka.

Na prvi bošnjačkom saboru je donijeta historijska odluka, usvojena je Deklaracija kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik.

Usvajanjem ove Deklaracije potvrđena je konačno nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac čestitao je 28. septembar, Dan Bošnjaka.

“Bošnjacima najsrdačnije čestitam 28. septembar, Dan Bošnjaka, uz želju da čuvajući svoj identitet i negujući posebnosti istrajemo na putu mira, uvažavanja i tolerancije”, poručio je gradonačelnik Biševac.

Čestitku povodom Dana Bošnjaka uputila je i predsjednica Skupštine Grada Novog Pazara Anela Šemsović.

“Bošnjacima u zemlji i regionu najsrdačnije čestitam nacionalni praznik Dan Bošnjaka. Uz želje da na putu izazova koje savremeno društvo pred nas postavlja istrajemo, na ovaj za nas istorijski važan datum podsetimo se da bošnjački narod na ovim prostorima oduvek krase dostojanstvo, miroljubivost i poštovanje demokratskih principa”, kaže se u čestitki predsednice lokalnog parlamenta Novog Pazara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: