28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Prava manjina u Srbiji nisu na zadovaljavajućem nivou, posebno Bošnjaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća(BNV) Jasmina Curić ocijenila je da prava nacionalnih manjina u Srbiji nisu na zadovoljavajućem nivou, a posebno prava bošnjačkog naroda.

Curić je rekla da su i ostale nacionalne manjine izrazile nezadovoljstvo svojim položajem u Srbiji, te da su se takve ocjene mogle čuti i na sastancima Koordinacije nacionalnih savjeta i sastanka predstavnika manjina sa novom ministarkom za ljudska i manjinska prava i dijalog, Gordanom Čomić.

“Samim tim što je zaključak sa jučerašnjeg sastanka da Srbija nije ocijenjena pozitivnom ocjenom kada je u pitanju položaj ljudskih i manjinskih prava, govori o tome da ni nacionalne manjine, koje su na sastanku iznijele svoje probleme i prijedloge za rješavanje, nisu zadovoljne svojim trenutnim položajem u Srbiji. Pored toga, Bošnjaci imaju mnogo nagomilanih problema i otvorenih pitanja. Mi vjerujemo da to što je Srbija osnovala Ministarsvo za ljudska i manjinska prava pokazuje tendenciju da će u budućnosti ovo pitanje shvatiti mnogo ozbiljnije”, rekla je Curić.

Ona je na pitanje novinara SNewsa o tome kako vidi način rešavanja svih nagomilanih problema i koje su to oblasti, navela da je cilj BNV-a unaprjeđenje svih oblasti u kojima Bošnjaci trebaju popraviti svoj nezavidan položaj u Srbiji.

“Hoćemo prvenstveno da riješimo status Bošnjaka u Srbiji uz poštovanje Ustava, kao i da se Bošnjačko i sva ostala vijeća tretiraju onako kako to Ustav propisuje”, istakla je Curić.

Kako je upoznala javnost, tema i cilj ovih sastanaka je bio da se pronađu modeli za uspostavljanje boljih uslova života manjina, kako bi ocjena Savjeta Evrope bile na većem nivou, te da će nacionalni savjeti i nadležno ministarstvo zajednički raditi na tome.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: