27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Srbija

BS: Varhelji da se upozna sa izjavama odlazaćeg ambasadora Srbije

Izjave visokih evropskih zvaničnika oko bilateralnih odnosa između Crne Gore i Srbije moraju biti plod sveukupne analize i dobrog poznavanja svih pitanja koja su od istorijske, političke i državotvorne važnosti za svaku državu pojedinačno, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

„Crna Gora se iskreno zalaže za dobrosusjedske odnose i nastavak započetih EU integracija. U tom kontekstu, očekujemo da naši evropski partneri temeljno proprate sve one procese koji su važni za dobre odnose između država u regionu. U pravcu jačanja bilateralnih odnosa dviju država, mora se poštovati suverenitet svake države. S toga, smatramo da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nije na adekvatan način upoznat sa posljednjim izjavama odlazaćeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, koji se suprotno diplomatksoj praksi, miješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, dovodeći čak u pitanje crnogorsku samostalnost i nezavisnost”, ocjenjuju iz stranke koja zastupa Bošnjake u Crnoj Gori.

U saopštenju se pozivaju zvaničnici EU da se sa, kako je navedeno, posebnim senzibilitetom odnose prema svim pitanjima unutar regiona Zapadnog Balkana, posebno na pitanja koja se tiču suvereniteta država i pokušaja negiranja samostalnosti i nezavisnosti bilo koje države.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je u subotu za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Varhelji je, nako što je Srbija uzvratila recipročnom mjerom, pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

Pored Bošnjačke stranke na sličan način su reagovale Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), da je Varhelji pogazio sve diplomatske manire i izazvao diplomatski skandal izjavom o proglašavanju ambasadora Božovića personom non grata u Crnoj Gori, te pozivom da Crna Gora povuče takvu odluku u korist Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: