29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Sandžački muftija Halitović: Situacija ozbiljna, apelujemo na državne organe da sprovode zakon (VIDEO)

Sandžački muftija Rjaseta Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović apelovao je na državne organe, tužilaštvo i policiju da sprovode zakon, te da, kako je izjavio, reaguju prema ovlašćenjima i zakonu u slučaju blokade puta i gradilišta islamskog centra kod Velikog groblja u ulici Rifata Burdževića u Novom Pazaru.

On je u video obraćanju večeras upozorio da se radi o ozbiljnoj situaciji.

“Ovo je jedan ozbiljan apel jer može doći do anarhije i neželjenih dgađaja koji mogu da proisteknu iz svega ovoga”, istakao je Halitović i podsjetio da je na račun IZ-e, rukovodstva i svih vjernika koji prihvatau ovu vjersku zajednicu proteklih dana bilo mnogo uvreda i prijetnji.

Ona je naglasio da zapaljiva retorika koju smo čuli ovih dana, da mogu nasilno da upadnu u džamije i rade šta hoće, poruka vjernicima i dijelu ove države.

“Da li je država moćna ili nemoćna da sprovodi zakon i red i čuva mir i red među građanima? Ako država odsutane od toga, nažalost, ishod može da bude jako poguban po sve nas i stanovnike ove države”, upozorio je on.

On je podsjetio da uvrede nisu put Poslanika Muhameda i da je On govorio: “Nije dobar vjernik onaj koji ima pokvaren i razvratan jezik i onaj koji vrijeđa i laže”.

“Poslanik S.A.V.S. nije bio takav, nije dozvaljovao sebi da kune. On je poslan kao milost, ova naša vjera je milost i moramo je tako prihvatiti ako želimo da smo sljedbenici Muhameda. S.A.V.S. Dovoljno je nasilja koje se dešava danas kod nas, na žalost na našim ulicama. Gdje je naša milost i samilost islama kojoj se poziva. Respekt koja treba da se uči u džamijama”, upitao je.

Halitović je obećao da će preko mekteba, džamija, medresa, škola Kurana ljude pozivati općem bratsvu, razumjevanju, toleranciji,samilosti.

“Mi ćemo ih podučavati i pozivati ovim principima. Uticati da ljudi pozivaju jednom općem dobru, brtastvu, toleranciji, samilosti. Imamo priliku da pogledamo i pročitamo kakvi su bili oni koji su bili uz Poslanika. Znamo oni koji u se javili i postupali kao sekta i postupali jedni prema drugima”, ukazao je muftija Halitović.

Prema njegovim riječima zna se gdje su otišli oni koji su pozivali da su svi drugi, otpadnici, murtedi (izdajnici), munafici, licemjeri…

“Nažalost naša braća su otišla malo dalje pa kažu da svi oni koji ne prihvataju jednu političku partiju, zapravo njihovu političku partiju, loši vjernici, licemjeri, otpadnici, kriminalci, što je takođe neprihvatljivo. Što je opasna poruka svim ljudima, svim vjernicima. Kada se islam počinji nekim dunjalučkim političkim inteersima, kada se čovjek počini da bi ostavio neki sitni šićar ili bilo koji cilj na dujaluku. Pozivam vjernike da razmisle o ovome, moleći Alaha dž.š. da nam sa snage da na najljepši način sprovodimoi predstavljami Njegovu vjeru na ispravana način, nose i oživljavaju, a ne od onih koji Njegovu vjeru vitoper, krive i na svoj način tumače”, podvukao je on, izrazivši očekivanja da će ova situacija biti prevaziđena na najljepši nači na dobrobit svih.

“Ne može se vjernik radovat pobjedom nad drugim vjernikom, brat nad bratom, ali danas doživljavao situaciju koja je jako čudna, teška i nije jednostavna. Nadamo se ako Bog da da ćemo iz ove situacije izać dostojanstveni, pametniji, bolji vjernici vraćajući se Allahu dž.š., a ne pozivajući da jedni druge zlostvljamo, huškamo jedni druge na konflikt i da se dese nemile situacije koje nisu u interes nikome od nas, a posebno islamu”, poručio je sandžački muftija Senad ef. Halitović.

SNews sazanje da je sporna parcela 2454/1,  katasterskim premjerom 2011. godine, greškom pripojena groblju i ona se vodi kao groblje.

еКатастар-непокретности_-Подаци-о-непокретности (1)

“Pokrenut je postupak za ispravku greške. Pokrenut je postupak za ispravku ličnih podataka”, potvrđeno je u listu nepokretnosti broj 12483 eKatastra Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije.

Pod izgovorom da se radi o vakufskoj imovini na koju oni polažu pravo nekoliko desetina pristalica Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) je 16. decembra blokiralo put i postavilo ogradu prema gradilištu islamskog centra i otjeralo radnike. Nekoliko lica i dalje stražari u blizini gradilišta i sprječava pristup.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: