29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Predstavljen portal za prijavljivanje ugrožavanja bezbjednosti novinara

Na sastanku Radne grupe za bezbjednost i zaštitu novinara Vlade Srbije predstavljen je novi portal “bezbedninovinari.rs“, na kojem će biti sublimirani svi podaci o kontakt tačkama za prijavljivanje ugrožavanje bezbjednosti novinara i medijskih radnika, u tužilaštvima i policijskim upravama.

Podaci o svim krivično-pravnim slučajevima koje vodi Republičko javno tužilaštvo od 2016. godine u okviru sporazuma Stalne radne grupe za bezbjednost novinara već su prikazani na portalu, kao i studije slučajeva i linkovi ka relevantnim bazama podataka NUNS-a, UNS-a, Ombudsmana, zatim standardi međunarodnih organizacija i primjeri pravosudne prakse u Srbiji.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković učestvovale su danas redovnom mjesečnom sastanku sa Radnom grupom za bezbjednost i zaštitu novinara, kojem je po pozivu prisustvovao i predstavnik Vrhovnog kasacionog suda.

“Na sastanku se razgovaralo o pitanju ujednačavanja sudske prakse u postupcima koji se vode povodom ugrožavanja bezbjednosti novinara, pri čemu je ukazano na to da treba da se nastavi dijalog sa Vrhovnim kasacionim sudom o ovoj važnoj temi”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se dodaje predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji predstavio je najvažnije rezultate Analize koju je Misija podržala, a koja sadrži mišljenje profesora Zorana Stojanovića sa prijedlozima za izmjenu Krivičnog zakonika kojima bi se obezbjedila sveobuhvatna zaštita novinara.

“Ova pitanja biće razmatrana u okviru daljih izmjena Krivičnog zakonika”, predočav se.

Zamjenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je učesnike sastanka sa tim da je u toku marta tužilaštvo formiralo šest predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbjednosti novinara, što je manji broj u odnosu na prethodna dva meseca.

Današnji sastanak započeo je minutom ćutanja u znak sjećanja na 16 preminulih radnika RTS-a, koji su stradali 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju zgrade RTS-a.

Sljedeći sastanak predsjednice Vlade i potpredsjednice Vlade i ministarke kulture i informisanja sa Radnom grupe biće održan 28. maja.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: