29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Vremeplov

Izabrani čelnici SUBNOR-a za Novi Pazar: “Složno naprijed”

U Novom Pazaru je održana Izborna skupština Saveza udruženja boraca narodnooslobodilaćkih ratova (SUBNOR)  Srbije, a prisustvovali su joj predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Među zvanicama bio je i narodni poslanik iz redova Zukorlićeve Stranke pravde i pomirenja (SPP), Jahja Fehratović.

Uz zvuke himne „Bože pravde“ skup je otvorio nekadašnji zastupnik Stranke srpskog jedinstva (SSJ)  Željka Ražnatovića Arkana, a danas koordinator SUBNOR-a Srbije za Raški okrug, advokat iz Novog Pazara Dr. Dragan R. Novović, koji je u obraćanju naglasi ulogu i značaj djelovanja boračke organizacije na ovom području, “gdje Bošnjaci i Srbi vijekovima žive zajedno u miru i toleranciji”.

Narodni poslanik Jahja Fehratović je  u obraćanju rekao da je tradicija antifašizma u ovom najznačajnijem i najstarijem obliku organizovanja na našem prostoru i dalje traje gotovo osam decenija.

“Doista, ona je u srži ljudi ovog kraja, što je prikazano 1941.-1945. godine kada su se antifašisti poput muftije Šećeragića, predstavnici Srpske pravoslavne crkve borili rame uz rame protiv fašizma. Ne možemo zaboraviti blistave likove Rifaka Burdžovića Trša, Sretena Vukosavljevića, kao i mnogih drugih koji su bili nositelji antifašističke borbe na ovim prostorima “, rekao je Fehratović.

U ime predsjednika i predsjedništva SUBNOR-a Srbije, generala Vidosava Kovačevića i Predsjedništva, Željko V. Zirojević je naveo da nije slučajno da se Skupština SUBNOR-a Novog Pazara održava baš na današnji dan, kada je prije 80 godina legendarni heroj Rifat Burdžović Tršo sa Bogoljubom Čukićem, Ćamilom Sijarićem i drugim istaknutim komunistima i skojevcima, formirao Okružni komitet KPJ za Novi Pazar i otpočeo pripreme za oružanu borbu protiv fašizma, podsjetio je on.

Na Skupštini je usvojen Statut GO SUBNOR-a Novi Pazar i izabrano rukovodstvo boračke organizacije.

Za predsjednika Skupštine SUBNOR-a izabran je prof. dr Branko Jovanović čiji je otac bio učesnik NOR-a, a za predsjednika SUBNOR-a Novi Pazar pukovnik prof. dr Hajradin Radončić. Za prvog čovjeka nadzornog odbora postavljen je Albin Murić.

Zahvaljujući se na izboru predsednik Skupštine, prof.dr Branko Jovanović je rekao:

“Po vokaciji sam za bratstvo i jedinstvo, za razumjevanje i to je pogotovo u ovom našem kraju alfa i omega, odnosno prvo i poslednje što trebamo da prenosimo na mlađe generacije…“ poručio je Jovanović.

Novoizabrani predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Pazar, pukovnik prof. dr Hajradin Radončić, izložio je program rada u narednom periodu i osnovne smernice za rad, zahvalio se na izboru i istakao:

„Nastavićemo da kroz našu tradiciju, propise, zakone, prepoznamo borce svih oslobodilačkih ratova, počev od Prvog i Drugog svetskog rata, pa 90-ih godina koji su zaslužili da budu poštovani od strane institucija Republike Srbije i koji čuvaju i neguju ljubav prema Otadžbini, antifašizmu i patriotizmu.

Skupština je održana u Kulturnom centru Novi Pazar i po riječima organizatora protekla je u izuzetnoj atmosferi.

 

 

Izvor i foto: https://www.subnor.org.rs/novi-pazar-slozno-napred

Povezane vijesti

%d bloggers like this: