29 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Novi Pazar Sport

Mali korak za rukomet, a veliki za Bošnjake

Odmah nakon saopštavanja historijske odluke Rukometnog kluba Novi Pazar o istupanju iz Arkus lige i svih takmičenja, veliki broj ljubitelja rukometa u Sandžaku je “skoro u glas” sa odobravanjem primio ovakvu vijest.

Na društvenim mrežama pljušte čestitke rukovodstvu ovog kluba na hrabroj odluci, kao i sve veća inicijativa od strane navijača da i ostali klubovi iz Novog Pazara postupe kao uprava Rukometnog kluba.

Komentar jednog momka na društvenim mrežama: “Ovo je mali korak za rukomet, a veliki za Bošnjake”, možda najbolje odslikava pravo stanje u kome se trenutno nalazi Bošnjački korpus u Srbiji.

Odluka kluba o istupanju iz lige je donešena jednoglasno, a pozitivno iznenađuje da su navijači na svojim stranicama gromoglasno podržali istupanje, što dovoljno govori u prilog činjenici da je status ovog naroda mnogo preči od sportskih manifestacija.

Torcida Sandžak, najstarija navijačka grupa na ovim prostorima podržala je i pozvala je javno ostale ekipe da “slijede primjer” RK Novog Pazara.

Među mnogobrojnim komentarima primetni su i oni koji pozivaju na formiranje Sandžačkih liga, po uzoru na lige u Vojvodini.

Među rijetkim ličnostima sa političke scene koji je javno pružio podršku današnjem istupanju iz lige u kojoj se veliča fašizam bio je narodni poslanik Enis Imamović, koji je napisao da sportska takmičenja koja uključuju sportiste iz Sandžaka “odavno nisu sport, već politički poligoni prijete Bošnjacima, veličaju genocid i osuđene ratne zločince”.

Na “drugoj strani”, nastavak fašisoidne retorike od strane onih kojima je Pazar za sve kriv, iako ni sami ne znaju zbog čega, ali valjda smatraju da ga treba mrzeti.

Njihovi komentari na društvenim mrežama pokazuju da je skandiranje na ovoj utakmici bila samo još jedna epizoda veličanja genocida, a nastavak je prebačen na društvene mreže.

Koliki animozitet prema drugom i drugačijem gaje pojedinci pokazuju i time što i sam klub poistovećuju sa “terorističkim kampom”.

Sav užas u kakvom sportskom i društvenom ambijentu egzistiraju stanovnici u Sandžaku može zaokružiti komentar koji daje najbolju sliku cijele situacije, gdje se ističe da će sreća biti potpuna ako se još “istupi iz države”.


U moru ovakvih ili gorih komentara primetno je zadovoljstvo onih koji na ovaj način doživljavaju istupanje iz lige Novog Pazara, te dodatno veličaju skandalozno ponašanje tzv. navijača Crvene Zvezde, koja se nije udostojila čak da uputi ni izvinjenje!

Dok Rukometi savez i Arkus liga mudro ćute, a politička elita Srbije i dalje okreće leđa ovakvim dešavanjima, stara izreka “Ćutanje je znak odobravanja” daju konačan odgovor.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: