29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Srbija

Krivokapić: U ovoj, aktuelnoj vladi, ima najviše Srba

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je tokom svoje prve zvanične posjete Beogradu kazao da je cilj posjete Srbiji unaprjeđenje saradnje sa tom državom.

Grafit u centru Pljevalja, foto: Medin Halilović, SNews

„Da ono što imamo u svakom smislu bude bolje. Da naša povezanost, koja je isprepletana istorijski i porodično, dođe do izražaja kroz unapređenje saradnje”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da od Drugoj svjetskog rata u Crnoj Gori u ovoj, aktuelnoj vladi, ima najviše Srba.

Krivokapić je za RTS rekao da postoji prilično pogrešna percepcija o Cetinju, jer su, kako je rekao, Cetinjani vrlo pošteni i veoma srdačno primaju strance.

“Prema tome, pozadina dešavanja početkom septembra je jasna. Igra je diktirana od onih koji su povezani sa kriminalom”, istakao je Krivokapić.

Premijer je rekao da je Vlada predložila Želidraga Nikčevića za novog ambasadora Crne Gore u Srbiji.

“Ali predsjednik države Milo Đukanović, iz njemu znanih razloga, nije dao saglanost”, naveo je premijer, uz napomenu da će Vlada podržavati svako rješenje koje je dobro za crnogorsku diplomatiju.

Krivokapić je naglasio da će Predlog zakona o popisu Vlada do 20. novembra poslati u proceduru Skupštine Crne Gore.

“Kada će zakon biti usvojen, da li će to pitanje biti tretirao kao prioritetno, zavisi od parlamneta”, navodi Krivokapić.

On je rekao da bi se moglo očekivati da popis stanovništva bude održan iduće godine, moguće na jesen, jer termini su proljeće i jesen.

“Najvažnije je da bude održan u mirnom, demokratskom ambijentu”, tvrdi premijer.

On je naveo da u Crnoj Gori nema antisrpske politike, već građanske, proevropske, procrnogorske, demokratske politike.

“Najbolje je da i ovaj moj dolazak bude početak nove putanje u odnosima Srbije i Crne Gore, da to bude bolja, pozitivnija putanja, na blagostanje građana obje zemlje”, rekao je Krivokapić.

On nije precizirao kada se može očekivati potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ističući da je Vlada Crne Gore posvećena rješavanju tog pitanja. Premijer je rekao da je još bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića da se što prije uđe u rješavanje tog pitanja.

“Sporazum od 8. septembra 2020. godine, koji su postigli lideri vladajućih koalicija, vrlo je važan i on se mora poštovati”, rekao je premijer.

Krivokapić navodi da dio vladajuće koalicije, iz teško razumljivih razloga, napada Vladu od dana kada je izabrana, te da sličnog primjera teško da ima širom Evrope.

Odgovarajući na pitanje novinara RTS-u da li bi pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio zadovoljan onim što je učinio u prethodnih godinu dana, Krivokapić je rekao da to ne zna.

“Sve što sam njemu obećao sam ispunio. Ostao je samo jedan dio oko socijalne pravde”, kazao je Krivokapić.

Ukazao je da je motiv da uđe u politku bio ukidanje diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je izgasala ranija vlast, i socijalna pravda u Crnoj Gori.

“Prvo pitanje je riješeno, za socijalnu pravdu, predstoji još puno posla”, zaključio je Krivokapić.

Krivokapić će danas razgovatati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Crnogorski premijer je u utorak, prvog dana posjete u prisustvu Brnabić položio vijenac na spomen-ploču ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću.

Izvor: RTCG, RTS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: