29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Za 15 dana 43 dženaze, u novembru 2020. ukupno 48

U novembru prošle godine na četiri groblja u Novom Pazaru sahranjeno je 48 osoba, dok je u novembru ove godine za prvih 15 dana u mjesecu već pokopano 43, izvjestio je portal Telegraf.rs.

Kako je u razgovoru za ovaj portal kazao rukovodilac Pogrebne službe i zelenila Adis Salković, taj će broj ovoga mjeseca vjerovatno u mnogome nadmašiti prošlogodišnji.

“U oktobru prošle godine bilo je 52 preminulih, a ove godine u oktobru, to je njih 84”, kazao je on.

Prema podacima kojima raspolaže, na Velikom groblju u oktobru ove godine pokopane su 22 osobe, a na Gazilaru čak 52. Na pravoslavnim grobljima Šestovu i Petrova crkva, njih šestoro, odnosno četvoro, tim redom.

U prvoj polovini novembra ove godine također, od 43 troje pokopanih, ponovo je najviše muslimana, koji su procentualno najzastupljeniji dio stanovništva.

Kako je Salković kazao, na Velikom groblju sahranjena je 21 osoba, a na Gazilaru 17. Na preostala dva groblja sahranjeno je petoro, od čega dvoje na Šestovu, a troje na groblju Petrova crkva.

Portal napominje da do objave ovog teksta nisu dobili potvrdu koliko je od broja sahranjenih preminulo od posledica korona virusa, te da je riječ o broju ukupno preminulih na teritoriji grada za navedene periode.

Iako podaci pokazuju da broj preminulih ove jeseni raste, te da je porastao u odnosu na isti period prošle godine, u drugom talasu epidemije korona virusa Novi Pazar bilježio je još veći broj sahrana. Prema informacijama do kojih je Telegraf.rs došao u junu prošle godine, tog meseca u Novom Pazaru bilo je sahranjeno čak 104 osobe.

Kako su nam tada govorili, navodi se u tekstu, dešavalo se da bude i po deset sahrana u danu, te da su radnici sa mukom postizali da iskopaju rake.

Upravo u drugom talasu epidemije korona virusa, koji se trajao prošlog leta, najpogođenija su bila mesta na jugozapadu Srbije – Novi Pazar, Sjenica, Tutin. Tada je u novopazarsku bolnicu stigla i pomoć – kadrovska i u vidu neophodne medicinske opreme, podsjeća telegraf.rs.

Navodeći dalje, izvršena je i promjena na čelu bolnice, a u “Balkanskom Vuhanu”, kako je tada nazvan, novo ovogodišnje razbuktavanje umanjeno je merom zabrane obeležavanja proslava, što je bila prva takva mjera u Srbiji na početku četvrtog talasa.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru donio je naredbu 13. septembra kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima.

Toga dana u OB Novi Pazar zabeležena su dva smrtna slučaja, jedne osobe iz tog grada i jednog stanovnika Tutina, zaključuje se u tekstu telegrafa.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: