30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Knjigofil Kultura Novi Pazar Sandžak

Književni susreti za Dan Bošnjaka

Organizovanjem 15. sandžačkih književnih susreta (SAKS 2021) Bošnjačko nacionalno vijeće nastavilo je sa obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka.

Ovogodišnje susrete, otvorila je predsjednica Vijeća Jasmina Curić koja je svim prisutnim, a posebno učesnicima koji su uzeli učešće u književnim susretima, zahvalila što svojim prisustvom učestvuju u obilježavanju jednog od, ocjenila je, svjetlijih perioda iz bogate sandžačke historije.

„U novijoj historiji naroda Sandžaka, 20. novembar zauzima posebno mjesto, jer je tog dana potvrđena jedna od važnijih historijskih činjenica da narodi Sandžaka nekoliko vijekova žive u slozi, harmoniji i miru i žele zajednički graditi svoju budućnost”, istakla je Curić.

Navodeći da je ovaj datum važan je za sve u Sandžaku, dodala je da on obavezuje na poštovanje ideja i tekovina antifašizma i poštovanja ljudskih prava.

“Decenijama smo primjer međusobnog uvažavanja i suživota. Pred nama je zadatak da taj put nastavimo, razvijamo Sandžak u kome će se svi građani osjećati ravnopravno i sigurno i koji ćemo ostaviti generacijama iza nas”, poručila je predsjednica BNV-a.

Asmir Kujović,  predstavnik sarajevske ratne generacije pisaca rođen u Novom Pazaru

Bošnjačko nacionalno vijeće, navode, ovim književnim susretima doprinosi afirmaciji i popularizaciji sveukupne književnosti Bošnjaka i bosanskog jezika, kao maternjeg jezika sandžačkih Bošnjaka.

Na ovogodišnjim sandžačkim susretima predstavili su se književnici sa prostora Sandžaka, Republike Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Književno veče je upotpunjeno izvođenjem himne sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“ i sevdalinke „Oj Sandžaku“ u izvjedbi članice hora “Isa-beg” iz Novog Pazara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: