28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Kultura Srbija Teatar/Film/TV

“Quo vadis, Aida”, strah i hrabrost da se vidi u Sandžaku

Film “Quo vadis, Aida” koji govori o genocidu u Srebrenici i osvajač je najvećih evropskih priznanja, uveliko je zainteresovao javnost na ovim prostorima za njegovo prikazivanje, ali i skrivanje, u Srbiji.

Stradanja u Srebrenici 1995. godine su u fokusu ovog filmskog ostvarenja, a jedan dio javnost u Srbiji dočekao ovaj film na “nož”, dok se nakon titule najboljeg Evropskog filma prije 4 dana, probudila svijest “objektivne Srbije” za njegovo prikazivanje u bisokopima, ali i na RTS-u.

Prije dva dana Kulturni centar Novi Pazar je na zvaničnoj stranici obavijestio publiku da čini sve da dobije prava kako bi ovaj film bio prikazan u njihovoj filmskoj sali, a ujedno su naveli da im je cilj da i glumci iz ovog ostvarenja budu na prikazivanju “Sandžačke premijere”.

Koliko će to biti teško ili lako da film ugleda svjetlo dana u Sandžaku ostaje da se vidi, obzirom da je politička konekcija na relaciji sa Beogradom upravo ta koja se prva mora odrediti o prikazivanju, a da je sam čin dobijanja prava za emitovanje filma više protokolarne prirode.

Ova nastojanja Kulturnog centra Novi Pazar mogu biti primjer i ostalim lokalnim samoupravama da film prikažu u Srbiji, a posebno u opštinama sjevernog Sandžaka.

Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Tutin i Prijepolje imaju priliku da “prepišu recept” i pokažu svojim sugradjanima dješavanja u Srebrenici, jer nasuprot filmova naučne fantastike, javnost u ovim opštinama očekuje da vidi istinito filmsko ostvarenje u realnim okolnostima.

Bosanska drama “Quo vadis, Aida”, koja tematizuje događaje u Potočarima 1995. i genocid u Srebrenici, trijumfovala na 34. dodjeli nagrada Evropske filmske akademije, među kojima je i priznanje za najbolju rediteljku koje je osvojila Jasmila Žbanić.

Na sajtu RTS, 11. decembra, poslije berlinske (onlajn) ceremonije uručenja nagrada EFA pojavila se samo kratka vijest o dobitnicima ovog priznanja, a već sutradan Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) zatražila je od RTS da „Quo vadis, Aida“ emituje na nacionalnim frekvencijama.

“Nepotrebno je napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, a RTS bi time pokazao koliko je važna edukativna komponenta”, kaže se, između ostalog, u pismu koje je upućeno generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, koji se o ovome još nije javno oglasio.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: