28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Novi Pazar

SNews istražuje: Prosjačenje u Novom Pazaru – biznis koji ubija djetinjstvo

Ni nakon višegodišnje zloupotrebe djece u svrhe bogaćanje nepoznatih pojedinaca ili grupa putem prosjačenja u Novom Pazaru, nema pomaka u radu nadležnih i odgovornih u rješavanju ovog problema.

Pazaž Nove lučne zgrade u Novom Pazaru, 10.2.2022. godine

Koliko je problem samo prosjačenje, toliko je građane Novog Pazara i prolaznike kroz pazaž Nove lučne zgrade ponovo ostavila zaprepašćenim slika od sinoć, gdje dvoje djece leže na betonu i to na “debelom minusu”.

Ova djeca koja odrastaju u najsurovijim životnim uslovima su uglavnom žrtve zlostavljanja, eksploatisanja, krijumčarenja i stalno su u pokretu, od grada do grada, pogotovo tokom ljetne sezone, ali i većih manifestacija i vjerskih skupova.

Iako ih svakodnevno viđamo na ulicama i raskrsnicama, ispred trgovačkih radnji i kafićima, za sistem i društvo ova djeca su većinom nevidljiva. O njihovom porijeklu, životu, porodičnim i socijalnim uslovima se zna jako malo, a dublji razlozi za njihovo bavljenje prosjačenjem najčešće se ne istražuju, niti se njima iko sistematski bavi, posebno u Novom Pazaru.

Prema informacija do kojih smo došli, nadležni nemaju uvid da li postoji jedno lice ili recimo kriminalna grupa koja organizuje prosjačenje djece na području sandžačke prijestolnice, ali prebacivanje odgovornosti sa institucije na instituciju je najbolji vid zaštite onih koji bi trebali preduzeti konkretne mjere u sankcionisanju insizbijanju ove pojave koja ima ogromne dimenzije rasta.

Prosjačenje pod patronatom makroa

Inače, Zakon o javnom redu i miru predviđa novčanu kaznu za individualno prosjačenje od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana, a ako je riječ o krivičnom djelu koje je izvršeno u grupi od tri ili više lica, zaprećena je kazna od 10.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, pod čijom je ingerencijom Centar za socijalni rad u Novom Pazaru, očigledno nemaju kapaciteta, volje i ideja da se uhvate u koštac sa ovim problemom, a na upit SNews da nam daju konkretnije informacije o svom djelovanju na polju suzbijanja prosjačenja, odgovoreno nam je da “nemaju dobru saradnju sa drugim insititucijama” i da imaju manjak zaposlenih, te da je jedan od problema nepostojanje komunalne policije.

Djetinjstvo o kojem niko ne brine

U Srbiji ne postoji pravni okvir kojim se dečjem prosjačenju daje posebna kategorija, te se na ovu društvenu pojavu gleda samo kao na prekršaj.

Koliko će još prosjačenje izroditi djece koja će u budućnosti pružiti ruku i zatražiti “deset dinara”, pitanje je na koje odgovor nemaju ni ostale nadležne institucije, a novopazarska lokalna samouprava se ni na koji način ne trudi da ovom sistematskom uništavanju djetinjstva stanu na put i zaustavi epidemiju zloupotrebe djece kojoj se uništava djetinjstvo i životi kao najranjivoj grupi u društvu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: