28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Oboren ruski SU-25, četiri helikoptera i bespilotna letjelica, navodi Generalštab ukrajinske vojske (ZSU)

Generalštab ukrajinske vojske (ZSU) je saopštio da su danas oborili još jedan ruski borbeni avion Suhoj, četiri helikoptera i jednu izviđačku bespilotnu letjelicu.

Ostacu ruskog SU-25

“Specijalisti zračne obrane jedne od brigada Operativnog zapovjedništva Sjever oborili su SU-25. To će biti slučaj sa svakim ruskim neprijateljem”, navodi u objvu Generalštab Armije Ukrajine.

Ranije danas je saopšteno da su regiji Mykolayiv, ukrajinski marinci zajedno sa svojim kolegama iz Operativnog zapovjedništva “Jug” oborili četiri neprijateljska helikoptera.

“Jedan od marinaca oborio je 3 jedinice odjednom, Pravi primjer profesionalizma, hrabrosti i junaštva! I ovo je još jedan siguran korak do pobjede!Slava Ukrajini! Slava Ukrajini!”, – izjavio je kontraadmiral Oleksiy Neizhpapa.

Dalje se tvrdi da su specijalisti zračne odbrane, jedne od brigada Operativnog zapovjedništva “Sjever”, neutralizirali rusku bespilotnu letjelicu ( UAV), koji je prikupljala informacije.

Prema navodima Ministarstva odbrane Ukrajine od početka invazije na tu zemlju poginulo je više od 10.000 pripadnika snaga Ruske Federacije.

Ranije danas je u javnoj objavi iznijeta tvrdnja da je uništeno 269 ruskih tenkova, 945 oklopnih vozila, 105 artijerijskih oruđa, 50 višecjevnih raketnih bacača (MLRS) , 19 sistema PVO, 39 aviona, 40 helikoptera, 409 vozila, 60 cisternih za goriva, dva glisera i tri bespilotne letjelice.

Rusija je prije tri dana saoštila da je do tada stradalo blizu 500, ranjeno više od 1.500 pripadnika oružanih snaga te zemlje.

Prije deset dana počela je ruska vojna invazija na Ukrajinu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: