29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

BNV: Škole ne smiju biti poligon za širenje mržnje

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oštro je danas osudilo raspirivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje prema Bošnjacima od strane zaposlenika Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada na završnoj priredbi učenika četvrtog razreda, gdje su se djeca veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljadama Bošnjaka koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima.

“Bošnjačko nacionalno vijeće konstantno radi na izgradnji povjerenja Bošnjaka prema državnim institucijama i pozivamo nadležne organe da reaguju i sankcionišu ovaj vid iskazivanja mržnje prema Bošnjacima koja je, na žalost, upućena ovaj put kroz obrazovni sistem”, poručuju iz krovne institucije Bošnjaka u Srbiji.

U saopštenju se naglašava da svako dijete zaslužuje bezbrižno djetinjstvo i sigurnost, kao i najbolje obrazovanje koje će im probuditi ljubav prema raznolikosti a ne mržnju, te da škole ni u kom smislu ne smiju biti poligon za širenje mržnje.

“Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca i raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem u obrazovnim institucijama pogubno je ne samo za djecu koja su zloupotrebljena već i za buduće generacije kao i za cijelu državu koja se opredjelila ka evropskom putu”, napominju iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje hitnu reakciju nadležnih organa, kao i jasan stav vrha države sa osudom ovog slučaja koji se desio baš u periodu kada su se, podsjećaju oni, događale najveće tragedije nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku, zaključuje se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: