29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Regija Sandžak Srbija

Bisera Turković posjetila BNV

Potpredsjednica Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković sa saradnicima posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i sastala se sa predsjednicom Vijeća Jasminom Curić.

Na sastanku je bilo riječi o stanju i položaju Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji, posljednjim događajima u Bosni i Hercegovini ali i o otvaranju Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, navode u saopštenju BNV-a.

Predsjednica Vijeća istakla je zahvalnost ministrici Turković na zalaganju za realizovanje otvaranja Generalnog konzulata BiH i podsjetila da je inicijativa za otvaranje potekla upravo u Bošnjačkom nacionalnom vijeću na Dan zastave sandžačkih Bošnjaka.

“Inicijativa za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru nastala je 11. maja 2019. godine prilikom zvanične posjete predsjedavajućeg predsjedništva BiH gospodina Šefika Džaferovića, tu inicijativu je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković zajedno sa svojim timom energično i hrabro realizovala zbog čega joj se u ime svih Bošnjaka u Sandžaku zahvaljujemo“, kazala je predsjednica i dodala da je konzulat BiH hitorijski događaj za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji obzirom da je Bosna i Hercegovina njihova matična zemlja.

Ministrica Turković je, ističe se, naglasila da je Bošnjačko nacionalno vijeće institucija koja okuplja sve Bošnjake na ovim prostorima zbog čega je od izuzetnog značaja i izrazila nadu da će Generalni konzulat BiH doprinijeti daljem razvijanju jedinstva i saradnje kako između Bošnjaka tako i sa ostalim narodima koji žive u Srbiji.

“Bošnjačko nacionalno vijeće ima izuzetan značaj upravo kao faktor objedinjavanja različitih partijskih interesa u kojima su Bošnjaci izrazili svoju političku opredijeljenost i participaciju. Međutim, ono što jeste posebno značajno je upravo to njihovo zajedništvo koje nadjačava političke grupacije i političke podjele, značaj je u njegovanju kako kulturne pripadnosti, vjerske pripadnosti, tako isto i političkog objedinjavanja na ovim prostorima. Nadam se da će Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru koji je otvoren doprinijeti i daljem razvijanju jedinstva ne samo između Bošnjaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nego isto tako i saradnje sa ostalim narodima koji žive ovdje u Republici Srbiji“, kazala je Turković, prenosi se u saopštenju.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru otvoren je 23. avgusta tekuće godine, a na otvaranju su prisustvovale mnoge zvanice iz političkog i društvenog života Sandžaka i Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: