28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Prijepolje Rožaje Sandžak Tutin

Nevrijeme izazvalo poplave u Sandžaku, u Tutinu vanredna situacija, poplavljeno 30 objekata (FOTO)

Nevrijeme i obilne padavine u protekla 24 sata izazvale su bujice i plavljenja na području Tutina, Pešterske visoravni, Novog Pazara, Prijepolja i Rožaja.

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot je rekao za SNews da je u toj opštini već proglašena vanredna situacija i da je samo na području grada poplavljeno oko trideset objekata.

„Iz Vidrenjaka i Pečaonice, kao i iz potoka na području grada, voda se izlila iz korita. Situacija je teška, od ranih jutarnjih sati smo obišli sve kritične tačke i regovali sa svom raspoloživom mehanizacijom u Tutinu. S obzirom da se najavljuju nove padavine mi smo u stanju pripravnosti i spremni smo da reagujemo u svakom trenutku“, rekao je Hot dodavši da je angažovano oko pedeset mašina i hiljadu kubika materijala nasuto kako bi se soriječilo plovljenje privrednih objekata i kuća.

On je potvrdio da su ga kontaktirali iz Vojske Srbije i JP „Srbijavode“ i ponudili mu pomoć u sprečavanju poplave.

Zbog velikih količina padavina na području Gornje Pešteri došlo je do plavljenja šireg područja i presjecanja seoskih puteva.

Vidrenjak se u jutranjim satim izlio u blizini autobuske stanice i obližnjih privrednih objekata.

– Srbijanski ministri obišli naselje Šutenovac u Novom Pazaru

U naselju Gornji Šutenovac u Novom Pazaru jutros se izlila rijeka Jošanica i poplavila dvorišta kuća u neposrednoj blizini. Voda se povukla tokoma dana. Usljed obilnih padavina nabujale su rijeke na širem području grada Novog Pazara. U Novi Pazar su večeras u obilazak terea došli ministri u Vladi Srbije Husein Memić, Bratislav Gačić i Miloš Vučević kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, PU Novi Pazar i Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije. Pripadnicima Vojske pridružiće se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Vučićeveg kabineta je saopšteno da je srbijanski predsjednik u stalnom kontaktu s ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i s predstavnicima lokalne samouprave.

Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posljedica vremenske nepogode, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na Vodnoj jedinici “Ibar- Кraljevo, Novi Pazar“

Na osnovu Opšteg plana za odbranu od poplava i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2022. godinu, usljed obilnih padavina i ispunjenosti minor korita sa tendencijom daljeg porasta na rijekama Raška, Jošanica i Vidrenjak, uvodena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici “Ibar- Кraljevo, Novi Pazar“, sektor M.12, na slivu rijeke Zapadne Morave.

Na području opštine Prijepolje došo je do porastaja rijeke Lima i vodotokova na širem području te opštine. Nabijali Lim prijeti da se izlije u naselju Šarampov.

Također su se pojavili odroni i klizišta. Kod Brodareva, na putnom pravcu prema graničnom prijelazu Gostun, ka Crnoj Gori, došlo je do odrona.

Do poplava je došlo u Rožajama i okolnim mjestima. Obilne poplave izazvale su brojne probleme građanima Rožaja, a najugroženija domaćinstva su u blizini rijeka Županice, Ibarčanske i rijeke Ibar.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja su izašli na teren. Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović sa saradnicima obišao je pogođena područja, prenijela je RTV Rožaje

Povezane vijesti

%d bloggers like this: